Два австралийски щата обявиха извънредно положение заради пожари, които доведоха до „катастрофална“ заплаха за гъстонаселени райони на източната част на страната, предаде Би Би Си. Най-малко 3 са жертвите, а хиляди бяха принудени да напуснат домовете си през последните три дни в Нов Южен Уелс и Куинсланд. Официални лица предупредиха, че най-сериозната опасност ще дойде утре в районите около Сидни – най-големият австралийски град.

снимка: БГНЕС

Над 120 пожара бушуват в двата щата. В Нов Южен Уелс пламъците обхванаха 970 000 хектара земи и унищожиха 150 къщи. Девет други изгоряха в Куинсланд. Над 1300 пожарникари и 70 единици техника се опитват да потушат безпрецедентните пожари. Стихията ще продължава да се влошава предупредиха властите, тъй като валежи не се очакват до края на годината, а районът е обхванат от продължителна суша. Силните ветрове помагат допълнително за разпалването на пламъците и за избухването на нови огнища.

снимка: БГНЕС

Консервативното правителство отказа да бъде въвлечено в дебата дали климатичните промени са допринесли за бедствието, с което си навлече критики.


Share Follow

Leave A Reply