Холандецът Франс Тимерманс поема от днес председателството на Европейската комисия, тъй като Жан-Клод Юнкер се подлага на операция заради аневризма на аортата. Дали Юнкер ще се върне на поста, остава неясно, тъй като се очаква новата Европейска комисия да поеме работа от 1 декември, ако процесът по одобрението на състава ѝ приключи дотогава. Тази седмица Европейският парламент ще подложи на проверка новите кандидат-комисари, които Франция и Румъния предложиха в замяна на тези, които евродепутатите отхвърлиха.

Жан-Клод Юнкер
снимка: БГНЕС

Брюксел очаква днес и номинация на еврокомисар от Великобритания. Заради отсрочката за Брекзит, Лондон е правно задължен да излъчи комисар, независимо че може да се окаже, че ще остане в ЕС само няколко месеца.

Франс Тимерманс, който пое от днес ръководството на ЕК, беше водещ кандидат за председателското място на социалистите, но европейските лидери отхвърлиха механизма за предварително обявени кандидати и одобриха германката Урсула фон дер Лайен. Все пак макар и за кратко Тимерманс зае поста.


Share Follow

Leave A Reply