БСП предлага да се създаде Временна анкетна комисия за проблемите в Изборния кодекс. Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на инициираният от БСП дебат за подобряване на изборното законодателство. На срещата присъстваха лидерът на БСП Корнелия Нинова, заместник-председателите на ПГ на “БСП за България” Крум Зарков и Георги Свиленски. В дебата се включиха представители на ДПС в лицето на Йордан Цонев и Хамид Хамид, на ВМРО и “Воля”.

Корнелия Нинова заяви, че идеята е комисията да е на партиен принцип, която да разгледа проблемите и да предложи решение. По думите й искането за машинно гласуване остава, както и Временната анкетна комисия да разгледа, да обобщи и да направи предложения за решение. Тя изрази съжаление, че ГЕРБ не са присъства на дебата. “Местните избори минаха и в тях имаше редица проблеми, които по мнение на различните парламентарни и политически сили изкривяват вота и не отразяват обективното гласуване на хората. Ето защо поканихме представители на всички парламентарни групи, за да обсъдим проблемите в изборното законодателство. Това, което е нашата работа, на депутатите, да гарантираме през ИК честността и прозрачността на изборите”, каза още лидерът на БСП. “Ще предложим и на ГЕРБ заедно в една комисия да решаваме проблемите, като целта е обща: гарантиране на честен и прозрачен вот, възможност българският гражданин да гласува свободно, спокойно и да изрази волята си, каквато е”, заяви още Нинова.

Заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев също коментира темата като каза, че има проблеми в Изборния кодекс и има два механизма за решаването им. “Единият е през постоянната правна комисия, като се отвори въпрос с внасяне на съответни изменения на ИК и оттам да почне дебата, а другият механизъм е да съставим нарочна комисия. Такава имаше при съставянето на този Изборен кодекс”, заяви още Цонев.


Share Follow

Leave A Reply