ДПС се обяви категорично против прехвърлянето на първия ден от болничния за сметка на работещия. От движението виждат в това начинание вдигане на осигурителната вноска на гражданите и не са съгласни да се отнемат права на работниците. “Категорично не приемаме аргументите на управляващата коалиция за тази мярка”, коментира в кулоарите на парламента депутатът Ерол Мехмед. “За нас това е скрито увеличение на осигурителната вноска. Не може да се отнемат права на работници и ако това е въпрос на контрол, това да се отнася към правата на почтените трудещи се”, изрази неодобрение депутатът от ДПС.

снимка: medicalnews.bg

Критиците на новата идея за редуциране на първия ден от болничния твърдят, че по този начин работникът, който се осигурява всеки месец в НОИ, всъщност ще бъде натоварен с още една сума, която от ДПС наричат “скрита осигуровка”. Едновременно с това пък са натоварени и работодателите, защото веднъж те внасят 60% от осигуровките на служителите си ежемесечно, а втори път бяха задължени от държавата да им плащат и първите три дни от болничния. Така бизнесът плаща двойно.

снимка: БГНЕС

Затова, според експертите най-справедливото решение е НОИ да си поеме задълженията, но да бъде стриктно и строго затегнат контролът над фалшивите болнични, които точат и от бизнеса, и от осигурителната система.


Share Follow

Leave A Reply