2472 лева е издръжката на живот на едно четиричленно домакинство в България. Средно за едно лице сумата е 618,15 лв. От началото на годината издръжката се увеличава с 63 лева. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на пресконференция. Този ръст до голяма степен се дължи на динамиката на ръста на стоките и услугите, както и на поскъпването на живота.

„Ако през 2018 г. нарастването се дължи на увеличението цената на нехранителните стоки и услуги, то през последното тримесечие на 2019 година, нарастването се дължи на хранителните стоки. Хлябът поскъпва с 8,1%, месото – 8%, при млечните продукти също има ръст“. Това заяви главният икономист в КНСБ Виолета Иванова. Издръжката на живот за едно четиричленно семейство в София е 3259 лева, посочи Иванова. За да покрие тези критерии на един работещ са му необходими 1629 лева на месец. Нетната работна заплата в столицата изостава с 19%.

Средният доход на всеки от двамата родители в семейството не трябва да е по-нисък от 1236 лева, посочват експертите. От данните става ясно още, че нетната работна заплата в страната изостава с 55% от необходимата за нормален живот в страната. Тази разлика се усеща най-много във Видин, Благоевград и Кюстендил. Има области, където тази разлика се свива – Разград, Търговище, Пловдив.

снимка: medicalnews.bg

Относно предложението първият ден от болничния да не се плаща “КНСБ и КТ “Подкрепа” подготвят общ национален протест за края на месец ноември, ако в близките дни управляващите не оттеглят предложението”. Това обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров след спешна среща с лидерите на федерациите членки на Конфедерацията.  “Отправяме апел към всички български работници и служители да се мобилизират и да бъдат готови за участие в това национално действие. Казахме ясно двамата с Манолов, това няма да стане. С преговори, с аргументи, на масата на разума или от улицата, няма да го допуснем да се случи”.

 

От синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ обявиха, че започват  подготовка за национални протестни и стачни действия и ще затвори образователните институции, ако бъде прието предложението.  “Намерението на държавата доказва, че националният социален диалог е незначим и неефективен, генериращ фиктивни политики. Ако бъде приета тази мярка, хиляди учители ще бъдат принудени да ходят болни на работа, което поставя под огромна опасност българските деца и ученици”, се казва в позицията на синдиката.

 


Share Follow

Leave A Reply