“Предложението първият ден от болничните да се плаща от работника няма да бъде внесено в Народното събрание”, съобщи пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов, който днес направи обход на Габрово. “До този момент не само че няма да има входирано предложение, но няма и да има. Не може да проверяваме дали всеки е болен”, обясни той. “Няма да бъде вкарвана тази тема в парламента. Прави са хората, няма да го входираме, защото не може да наказваме истински болните хора и те да си плащат първия ден от болничните”, коментира премиерът. “Дали сме 1 млрд. лв. за безплатни лекарства и в същото време болничните са от 8 млн. на 18 млн. лв.”, добави министър-председателят.

снимка: medicalnews.bg

Премиерът посочи, че темата ще бъде обсъдена в Националния съвет за тристранно сътрудничество, както и други важни социални въпроси като ТЕЛК решенията. „Не можем да оставим 2 милиона българи да работят максимално, а другите покрай тях да се измъкват“, категоричен бе министър-председателят Бойко Борисов по въпроса за болничните листове. По думите му и лекарската гилдия трябва да разбере, че не може да се толерират тарикати и да се наказват истински болните заради тях.

Министър-председателят Бойко Борисов изтъкна още, че синдикатите са изразили задоволство от заложената за догодина минимална пенсия от 250 лв. „Икономиката върви добре, можем да си го позволим, това са над 270 млн. лв. на година“, посочи премиерът Бойко Борисов, след като инспектира строителните дейности на обходния път на град Габрово, който ще бъде готов до края на годината. „Преди пет месеца това беше кал. Поне 5-6 километра е пробита планината и е поставен асфалт“, отбеляза премиерът Борисов по време на огледа. Той изтъкна, че пътят е стратегически, тъй като е част от Трансевропейския коридор № 9.

“Напредъкът по строежа на АМ “Хемус” е много голям и над очакваното. Работят стотици, хиляди хора. Сроковете са много кратки и се надявам догодина по това време вече да сме към Плевен и Ловеч”, заяви премиерът.

“Ако президентът Радев не беше върнал закона, ако БСП не бяха сменили закона 2013-2014 г. за предварителните отчуждения, сега вече целият тежък трафик щеше да минава от тук и щяхме да сме го завършили преди една година. Но те правят всичко на инат, за да нямат българите това, което им се полага. Българските граждани имат нужда от добри пътища, да карат с часове по-кратко. Този обход ще спаси Габрово от целия тежък трафик. Това е прекрасно за икономиката, за индустрията” посочи той.

Във връзка с процедурата за избор на главен прокурор, Борисов коментира, че хипотетично правосъдният министър Данаил Кирилов би могъл да бъде кандидатурата на правителството, който е член на ГЕРБ. “Дали когато той повдига обвинения на кметове от БСП, от друга партия, това щеше да се приема за чиста монета. Изцяло сме стъпили на професионалните качества на Гешев. Ние не го избираме за булка. Колкото го познават другите, толкова и аз. С Христо Иванов така променихме закона, че прокурорите да си избират прокурори, съдиите – съдии”, разясни Борисов.


Share Follow

Leave A Reply