Руската държавна компания „Газпром“ е изпратила официално писмо до Украйна, в което предлага или едногодишно удължаване на настоящия договор за доставка на газ на страната за собствена употреба и за транзит към Европа, или да бъде подписано ново споразумение за срок от 12 месеца. Това обяви руският газов монополист, цитиран от световните агенции.

Настоящото 10-годишно споразумение между Русия и Украйна, което стана повод за спорове откакто Москва анексира Крим през 2014 г, изтича на 31 декември.

Русия се нуждае от време, за да завърши изграждането на газопроводите, заобикалящи Украйна, за да продължи да изнася природен газ за Европа, без доставките да преминават през украинска територия. Ройтерс припомня, че без каквото и да е удължаване на съществуващото споразумение, хиляди домакинства на стария континент са изложени на риск от недостиг на газ през зимния отоплителен сезон.

снимка: БГНЕС

Предварително условие за предложената сделка е да бъдат оттеглени правните претенции и насрещни искове, внесени в международни арбитражни съдилища, както и да бъдат прекратени всичките съдебни спорове между двете страни.

На този етап няма коментар от страна на украинската енергийна компания „Нафтогаз“. Преди това украинската страна настояваше, че предпочита сигурността на една дългосрочна сделка и няма да се съгласи на краткосрочно споразумение, от което се нуждае Москва.


Share Follow

Leave A Reply