Разбита е организирана престъпна група, издавала фалшиви лични документи. Това заяви на брифинг говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева. “За изготвянето на паспорт или лична карта от групата са прибрали 600 лева, за шофьорска книжка 300 лв., а за чуждестранна 350 евро. Изготвянето на диплома за висше образование е струвала 600 лв. Неистински акт за раждане е струвал 150 лв. Основните клиенти за фалшиви документи са били от Северна Македония, Албания и Косово”, имало и такива от арабски и азиатски произход, съответните документи били ползвани най-вече на територията на ЕС, от услугите на групата са се възползвали и каналите за трафик на мигранти. Групата е била специализирана в направата най-вече на лични документи – пластики, изработката била толкова качествена, че единствено специалист би могъл да различи фалшификата.

“На 15 ноември са извършени претърсвания на адреси. Установен беше автосервиз, обособен като работилница за фалшиви документи. Един от обвиняемите беше хванат докато прави неистински документ на компютър”, допълниха от Спецпрокуратурата.

“Бяха иззети фалшиви документи, множество заготовки за изготвяне на неистински лични карти. Бяха намерени печати, паспорти и истински документи. Претърсванията са извършени в София, Варна и Кюстендил. Изготвяни са и фалшвии визи – от баща и дъщеря. Групата е била много специализирана в изготвянето на пластиките. Паспортите са били изготвяни от такива, които са били извън експлоатация, обявени за изтекли или изгубени”, разкри Милева. “Бяха намерени 100 неистински еврови банкноти, както и множество лични данни – ръст, цвят на очи и ЕГН-та. Видимо не са се различавали от истинските документи”, допълни говорителят на Специализираната прокуратура.

“Привлечени са като обвиняеми 6 лица. На някои са повдигнати обвинения. Един от тях е с домашен арест заради влошено здраве, друг е пуснат с парична гаранция. Всички членове на организираната престъпна група са криминално проявени. Почти всички са известни на ГДБОП, а един от тях е лежал в затвор в Германия за пласиране на фалшиви документи”, коментираха от Спецпрокуратурата.


Share Follow

Leave A Reply