Премиерът Бойко Борисов нареди всички директори на болници, замесени в инцидента със смъртта на тригодишното дете, да бъдат незабавно отстранени от работа, докато текат проверките. Това стана ясно от началото на правителственото заседание, а министър-председателят се обърна към здравния министър Кирил Ананиев.

снимка: www.ox.ac.uk

„Говорете с прокуратурата да полазват ВМА за експертизите, трябва да има възмездие. От наша страна това, което трябва да се направи, ще се направи днес. Незабавно да се махат оттам, докато свършват проверките и се намерят виновните. Направихме детски отделения, толкова пари за здравеопазване се дават“, добави още той.

Припомняме, че вчера резултатите от аутопсията показаха, че пневмония е причината за смъртта на детето. Миналата седмица стана ясно, че здравният министър Кирил Ананиев назначи проверка в столичните болници “Пирогов”, “Лозенец” и педиатрията “Иван Митев” заради починалото 3-годишно дете.

Министерският съвет одобри и допълнителен трансфер по бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2019 г. в размер на 51 млн. лв. Допълнителните средства са необходими за еднократно изплащане на суми към пенсиите за декември. Средствата ще бъдат за сметка на преструктуриране на разходите и трансферите към централния бюджет за 2019 г. “С тези средства ще се осигури допълнителна сума в размер на 40 лв., която се изплаща на пенсионерите, на които пенсиите за месец декември са в размер до 363 лв., т.е. до линията на бедност за 2020 г. По този начин ще бъдат подпомогнати около 1 276 200 пенсионери. Продължава се установената практика да се подпомагат пенсионерите”, отбеляза социалният министър Бисер Петков.

снимка: debati.bg

“Това го правим за осми път. Близо половин милиард са дадени повече за пенсионерите по време на нашето управление”, каза от своя страна Бойко Борисов. “Плюс 6,7% увеличение на пенсиите и това, което взехме в новия бюджет минималната пенсия да стане 250 лв., програмата в пълния си обем се изпълнява между ГЕРБ и “Обединени патриоти”, допълни министър-председателят.

Правителството одобри и допълнителни разходи към бюджета на Министерски съвет за 2019 г., с които се отпускат 6,7 млн. лева за плащане на данъците на болница “Лозенец”.


Share Follow