Днес Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) ще изпрати уведомителни писма и стартира процедура за възстановяване на надвзетите суми от бенефециерите, получили държавна помощ за горски заменки. Това каза министърът на земеделието Десислава Танева време на брифинг в Народното събрание във връзка с горските заменки, извършени в периода от 1 януари 2007 година до края на януари 2009 година.

“С влизането на първия мандат на ГЕРБ тогавашния министър на земеделието информира прокуратурата за извършените заменки. Неправителствени организации бяха информирали и Европейската комисия и започна проучване, представлява ли това неправомерна държавна помощ”, заяви Танева. По думите ѝ с влизането на ГЕРБ в първи мандат, с решение на Народното събрание е бил наложен мораториум върху изключването на заменените горски територия от горския фонд и промяната на предназначението. Тя подчерта, че този мораториум в последствие е бил имплементиран в горското законодателство и е в сила и до днес.

снимка: actualno

Танева посочи, че ЕК се произнася, че извършените заменки в този период представляват държавна помощ, която е неправомерна и следва бенефециерите да възстановят полученото в повече. Тя подчерта, че след това държавата, в лицето на Министерството на земеделието, храните и водите, стартира процедура по оценяване и остойностяване на неправомерно получената държавна помощ.  “В тази връзка обект на оценителска експертиза бяха 2 500 бр. поземлени имоти в горски територии, с обща площ над 110 хил. дка, които бяха включени в 132 сделки или договори за извършване на замяна. Тази оценителна комисия приключи своята работа, като от 132 договора в 103 установи неправомерно получена държавна помощ от страна на бенефециерите. Тези 103 сделки засягат 478 имота на обща площ малко над 22 хил. дка. Получената в повече стойност от бенефециерите в тези 103 договора се равнява малко над 80 млн. лв. В тази връзка, днес МЗХГ изпрати уведомителни писма до тези бенефециери и стартира процедурата за възстановяване на надвзетите суми от бенефециерите. За да задоволим обществения интерес докрая на деня на страницата на МЗХГ ще бъде качен списъкът на тези 103 бенефециери”, заяви още Танева.

Тома Биков
снимка: БГНЕС

Народният представител от ПГ на ГЕРБ Тома Биков посочи, че ще настояват държавата да си събере тези вземания от този период, в който е бил извършен погром в това отношение. “Този период има своето наименование. Неговото наименование е управление на БСП и ДПС. Неслучайно ние не приемаме морални проповеди от тези две политически сили. Ако си спомните и ГЕРБ дойде и спечели изборите 2009 г., а и според мен, една от причините, поради които управлява вече 10 години е този погром, който беше извършен върху българската държава. Днес и европейските институции и МЗХГ са стигнали до този извод, в който българските граждани стигнаха още 2009 г., че извършва далавера и че това, което се прави е в разрез с всякаква законност, етика и морал. За съжаление, тези две партии и до момента продължават да менторстват на морални теми и да се правят, че все едно са се родили вчера”, допълни още Биков.


Share Follow

Leave A Reply