Хърватското правителство започва днес разговори с германския канцлер Ангела Меркел за идването на “Фолксваген” в Хърватия, съобщи министърът на икономиката Дарко Хорват, цитиран от БТА. Преди три седмици Андреас Тостман, член на съвета на “Фолксваген”, отговарящ за производството, заяви, че компанията не търси алтернативна локация на турския град Измир за своя нов завод. Въпреки това министър Хорват твърди, че правителството е подготвило оферта за германския инвеститор и ще се бори тази инвестиция от милиард и половина евро да се реализира в Хърватия. Правителството вече предварително е обработило всички изисквания на ръководството на “Фолксваген” и дори е избрало три възможни места за завод.

“Утре започват разговори с госпожа Меркел “Фолксваген” да реализира инвестицията си в Хърватия, а правителството подготви оферта за компанията и намери три места, на които има свободни един милион квадратни метра площ и изпълняват всички други условия”, каза вчера Хорват.

Междувременно освен Турция друг претендент за автомобилния гигант е и Сърбия, това стана ясно след срещата на президента Вучич с германският министър на икономиката и енергетиката Петер Алтмайер. Сръбският президент Александър Вучич каза, че “ще дадем всичко от себе си. Сърбия не е член на ЕС като България и Румъния, но все пак Сърбия може да предложи субсидии за чуждестранната компания, които другите страни не могат да предложат”.


Share Follow

Leave A Reply