Природозащитници излязоха на протест на главния път София –Варна, в района на пътен възел „Боаза“ в Ловешко заради незаконното според тях разрушаване на коритото на река Вит, където се изгражда нов участък от АМ „Хемус“, съобщи БНР.

Природозащитниците искат и оставките на министъра на околната среда и водите Нено Димов, областния управител на Ловеч Ваня Събчева и директора на Басейновата дирекция в Плевен Петър Димитров, поясни един от организаторите на протеста Димитър Куманов.

Заради организирания протест се очакват и затруднения в движението в участъка от пътя София – Варна. Същевременно басейнова дирекция „Дунавски район“ – Плевен (БДДР) връчи акт на „Хидрострой“ АД за нарушение при извършване на дейности в река Вит при „Боаза“. Експертите установили нарушения съгласно Закона за водите.

снимка: БГНЕС

Според информацията на Басейнова дирекция в Плевен дружеството “Хидрострой” е извършило дейности в река Вит, в района на „Боаза“, без да са преминати необходимите законови процедури. “Хидрострой” е изпълнител на дейностите съгласно договор с Областна администрация – Ловеч.

В отговор на получено уведомление от Областен управител на Ловеч за започване на почистване на коритото на река Вит в този участък БДДР изиска копие от сключен договор за извършване на дейностите и документи, удостоверяващи извършването на дейностите по договора.

снимка: БНР

След представянето им Басейнова дирекция предприе административно-наказателните действия, се казва в прессъобщението.

От Басейнова дирекция припомнят, че с получаване на уведомлението от областен управител на област Ловеч, са дали изрични указания да се спрат всякакви дейности по почистване на реката до приключване на необходимите процедури по реда на Закона за водите.

Протестът е планиран до 14 часа. Движението до този момент не е блокирано. Трафикът в участъка на главния път София-Варна е изключително интензивен, така ще шофирайте с повишено внимание.


Share Follow

Leave A Reply