Няма незаконна тръба от яз. „Студена, но има нерегламентирано източване към Радомир през помпена станция „Крапец”. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов в интервю за предаването „Тази сутрин” по бТВ по повод водната криза в Перник, заради която градът е на воден режим от 18 ноември.

снимка: ефира на бТВ

По думите му Радомир може да получава питейна вода от яз. „Студена”, но само при аварийна ситуация, а Министерството на околната среда и водите (МОСВ) не е било уведомени за такава.
Според Димов освен нерегламентирано източване на язовира проверка на Министерството е установила и липса на разходомер, заради което не може да се каже какво количество вода е източено. МОСВ е направило предписание да бъде поставен такъв.

Язовир “Студена”, снимка: Informo.bg

Димов уточни, че само разследване може да установи кой е разрешил нерегламентираното източване на яз. „Студена”. Според него са нужни законови промени, които да забранят използването на вода за питейни нужди и за индустриални. Сега това не е категорично забранено. „Трябва да се работи и за намаляване на загубите по ВиК мрежата, които за Перник са 75%“, каза още министърът.

Язовир “Студена”, снимка: Informo.bg

Той коментира и замърсяването на река „Струма” от миналата седмица. Зрители на bTV сигнализираха за ръждиво-кафява вода в реката край Перник. Установено е, че замърсяването идва от бившия комбинат „Ленин” – част, която не е приватизирана. Сега обаче се търси собственикът на този обект.

снимка: Фейсбук

„Проверката за разкопаването на коритото около река Вит, показала, че има нарушение „Хидрсотрой”, които били наето от областния управител да разчистват, но не поискали разрешение от Басейнова дирекция. Фирмата е глобена, засега не е обжалвала“, уточни министърът.

снимка: БГНЕС


Share Follow

Leave A Reply