Над два милиона лева допълнителни приходи, извън държавната субсидия са осигурени във Великотърновския университет, каза на пресконференция във Велико Търново ректорът на висшето училище проф. Христо Бонджолов, съобщи БТА.
Той уточни, че допълнителните приходи са постъпили от реализацията на различни програми в университета – част от оздравителните мерки за стабилизиране на финансовото му състояние.
Ректорът припомни, че преди четири години, университетът е имал шест милиона лева дълг, а в момента няма доказани финансови задължения, въпреки че продължават съдебни спорове по някои дължими плащания. Професор Бонджолов подчерта, че до края на годината в университета ще бъдат изплатени на сто процента всички заплати, стипендии и допълнителни плащания.
Той посочи, че въпреки трудностите, с които трябва да се справя ръководството на университета, крайният резултат е добър.

снимка: БГНЕС

Заместник- ректорът доц. Димитър Симеонов отбеляза, че изминалата кандидат-студентска кампания е била успешна за университета, защото приетите студенти – бакалаври, магистри и доктори, както и обучаемите в квалификационни и други програми надвишават 4150 души.
Той уточни, че от днес в университета е започнала акцията”Рано рани”, като само в първите два часа от нейното начало близо 100 души са заявили своето желание да бъдат студенти във Великотърновския университет през следващата академична година.
Заместник-ректорът представи новите моменти в кандидат-студентската кампания, които са публикувани в сайта на университета. Новите бакалавърски програми, които са гласувани от Академическия съвет на университета са “География и информационни технологии”, както и “Интерактивен дизайн, компютърни игри и визуални изследвания”.

снимка: ВТУ

Новост през тази година е сключения договор с Втория Пекински университет за чужди езици, по чиято сила дванайсетокласници от китайски училища, асоциирани към университета, ще изучават български език, литература и история, английски език и регионални науки във Великотърновския университет. По този дългосрочен проект те ще могат да получат двойни дипломи. Подобни проекти се реализират и с висши училища от Киргистан, Русия, Украйна, Азербайджан и Виетнам, уточниха от висшето училище.
Според проф. Милко Палангурски, заместник-ректор по учебната част през последните години над 30 процента от преподавателския състав е обновен, но е необходимо увеличение на заплатите на младите преподаватели за да се задържат в университетите и да развиват научна дейност.


Share Follow

Leave A Reply