Съединените щати ратифицираха протокола за присъединяването на Северна Македония към НАТО. Това съобщи държавният секретар Майк Помпейо на страницата си в Туйтър. “Приятно ми е да съобщя, че САЩ ратифицираха протокола за присъединяване на Северна Македония към НАТО. Една стъпка по-близо до приемането на Северна Македония като 30-ия съюзник в НАТО”, написа началникът на американската дипломация.

Майк Помпео, снимка: БГНЕС

През юни миналата година външните министри на Македония и Гърция подписаха споразумение за новото официално име на бившата югославска република. Преспанското споразумение предвижда използването на името “Република Северна Македония”. Този договор цели не само да уреди дългогодишния спор с Атина за името на балканската република, съвпадащо с това на северна гръцка област, но и да открие пътя на Скопие към НАТО и ЕС. През февруари тази година Преспанското споразумение влезе в сила.

Повечето страни членки вече ратифицираха протокола за приемането на Северна Македония в алианса, който ще има среща на върха в Лондон на 3 и 4 декември. С форума в британската столица се отбелязва 70 г. от основаването на НАТО. През 1949 г. Великобритания е една от 12-те основателки на организацията, а в Лондон беше първото седалище на НАТО. Срещата е възможност за лидерите да обсъдят предизвикателствата пред сигурността и да гарантират, че Алиансът продължава да се адаптира с цел гарантиране на безопасността на населението си от близо 1 милиард души.


Share Follow

Leave A Reply