Прощаваме се с легендата на българското кино и театър Стефан Данаилов. Стотици хора се сбогуваха с него в Народния театър „Иван Вазов”, където поклонението започна в 11.00 часа. Сред тях бяха граждани, политици, актьори и общественици.

снимка: БГНЕС

“Всеки период в живота го е изживял пълнокръвно. Това е същество не само на България, това е извънземно, земно и сърдечно. Много красиви и талантливи има, но той е посочен. Беше с нас и мисля, че ще остане. Той е неповторимото нещо, което сме имали. Той каза: “Не ме жалете, живял съм, както трябва””, каза актрисата Татяна Лолова.

снимка: БГНЕС

“Щурчо, прекрасен, талантлив, обичлив, той не е виновен, че беше толкова прекрасен”, заяви Лолова.

снимка: БГНЕС

„Изпращаме един голям актьор. Той е доказателство, че няма министри, няма партии, изкуството обединява. Изпращаме един приятел, който си го обичаме. Съжаляваме, че си отива. Довиждане, скоро ще се съберем отново, когато е рекъл Господ”, заяви председателят на Комисията по култура и медии Вежди Рашидов.

снимка: БГНЕС

„Стефан беше истина и любов. Знам, че Бог му е отредил светло място”, каза през сълзи актьорът Стоян Алексиев.

снимка: БГНЕС

Корнелия Нинова също изрази почитта си пред паметта на актьорът Стефан Данаилов.

“Поклон пред великия, непостижимия и незабравимия Стефан. Изпратихме една вселена от талант, красота, любов и мъдрост. Стефан носеше доброта в себе си и я раздаваше на другите. Беше добър, почтен и широкоскроен. Ние българските социалисти изгубихме свой духовен водач. Осиротяхме”, посочи Нинова.

снимка: БГНЕС

Тя разказа, че в последните си дни Данаилов ѝ е казал: “Не плачи, каквото и да се случи с мен, продължаваме заедно”. „И е прав – въпреки смъртта, където и да сме, каквото и да правим ще го носим в едно съкровено място в душите си”, каза още Корнелия Нинова.

снимка: БГНЕС

Актьорът Владимир Пенев пък отбеляза, че иска да запомни Стефан Данаилов усмихнат, чаровен, човечен и добър, какъвто си е бил.

“Не мога да си представя, че вече го няма. Затова ще го пазя и помня. Бог да го прости, светла му памет”, каза Пенев.

снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев пък изтъкна, че за него Стефан Данаилов е бил човешкото лице на българската политика.

снимка: БГНЕС

„Много е трудно да вкараме Стефан Данаилов в някакви рамки, за да го опишем с думи: огромният му принос към българското кино и театър, безрезервната му любов към хората, безкрайната отдаденост на неговите ученици“, заяви Радев.

снимка: БГНЕС

Президентът в периода 2002-2012 г. Георги Първанов отбеляза, че Стефан Данаилов е помагал на българската политика.

“Помагал ми е и на мен, и на българската политика за отстояването на непопулярни позиции, което не всеки прави”, посочи Първанов.

снимка: БГНЕС

Министърът на културата Боил Банов посочи, че по-харизматичен човек от Стефан Данаилов не е познавал.

“Той притежаваше рядкото качество освен таланта на сцената и на екрана, да бъде такъв и в живота. Липсата е страхотна. За всички хора и е огромна тъга. Невероятен човек, толкова позитивен, толкова интуитивен, толкова положителен във всички моменти от живота си”, заяви министърът.

снимка: БГНЕС

Столичният кмет Йорданка Фандъкова каза, че ще запомни Стефан Данаилов като голям артист, учител и личност.

“Като гледам неговите ученици, съм сигурна, че е бил изключително добър към тях. Всички разказват сега своите спомени. Аз го познавам и като министър на културата. С него работихме по някои проекти. Беше изключително сърдечен и отзивчив, голяма личност”, заключи Фандъкова.

Припомняме, че легендата на българското кино Стефан Данаилов почина на 27 ноември след продължително и тежко боледуване. Той си отиде на 76-годишна възраст. В началото на ноември той беше приет по спешност във ВМА и поставен в медикаментозна кома, но не успя да спечели битката за живот. Един от големите ни български актьори Стефан Ламбов Данаилов, наричан още Ламбо, ще бъде запомнен с над 150 роли в киното, театъра и телевизията, заслужил артист (1975) и народен артист (1983), дългогодишен преподавател по актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ.

Политик от БСП, министър на културата в правителството на Сергей Станишев от 17 август 2005 г. до 27 юли 2009 г., избиран е за народен представител шест пъти.

Стефан Данаилов


Share Follow

Leave A Reply