“НАТО е успешен съюз, имаме нужда от анализ за бъдещето”, коментира пред журналисти вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, която е в делегацията, водена от държавния глава Румен Радев за срещата на върха на Алианса в Лондон.

снимка: БГНЕС

По думите й една от важните теми, които ще бъдат обсъждани е създаването на работна група, под ръководството на генералния секретар за стратегически политически преглед. “Такъв е правен преди повече от 10 години и като всеки съюз е време да бъде направен такъв преглед”, каза Екатерина Захариева. Нейните очаквания са за силна позиция за единството в НАТО. Дали съюзът е успешен, според Захариева, фактите говорят сами – повече от 70 години от създаването му на територия на държава съюзник не е имало военно действие, нападение.

Не е неочаквано, че ще бъде направен преглед на изпълнението на ангажиментите на държавите от НАТО за отделяне на 2% от БВП за отбрана, каза още външният министър. България тази година постигна 3,1 процента от БВП за модернизиране на армията, отбеляза Захариева.

На въпрос за съвместна охрана с Гърция на въздушното пространство на Република Северна Македония, Захариева каза, че България отдавна предлага това. Министерството на отбраната, съгласувано с МВнР, е изпратило проект на договор на гръцката страна за осъществяване на тази съвместна операция. Очакваме техните коментари. Смятам, че това е добър знак към целия регион – точно България и Гърция да охраняват въздушното пространство на Република Северна Македония, коментира българският външен мин


Share Follow

Leave A Reply