В Брюксел се състоя официалното предаване на ръководството на Европейската комисия от бившия председател Жан-Клод Юнкер към новия – Урсула фон дер Лайен, предава Euronews. До 2013 година Юнкер беше премиер на Люксембург. Предаването на управлението на Комисията бе забавено с един месец, след като ЕП отхвърли трима кандидати за комисари от Унгария, Румъния и Франция.

снимка: БГНЕС

“Когато станах председател, ми дадоха този звънец, за да прекъсвам изказвания, по-дълги от три минути. Всички изказвания бяха над три минути, този звънец не върши работа”, пошегува се той. Юнкер добави, че всяко сбогуване е една малка смърт и призна, че днес е натъжен. По неговите думи председателският пост в ЕК е най-важният изобщо в ЕС.

снимка: БГНЕС

В началото на церемонията в централата на ЕК на стената с портретите на досегашните председатели бе поставена и снимка на Юнкер. “Това е стената на великите европейци и ти си един от тях”, обърна се към своя предшественик Урсула фон дер Лайен.

снимка: БГНЕС

Бившият министър на отбраната на Германия Урсула фон дер Лайен бе одобрена от Европейския парламент миналата сряда. Освен това Шарл Мишел, бившият премиер на Белгия, пое Съвета на ЕС от Доналд Туск по-рано в същия ден.


Share Follow

Leave A Reply