Заседанието на парламента бе прекратено след като депутати от БСП и “Атака” обградиха парламентарната трибуна. От двете партии поискаха поименно гласуване на текстовете по размера на минималната пенсия, заложена в бюджета на ДОО за 2020 г. На трибуната първо се качиха Филип Попов, Христо Проданов и Георги Свиленски, след това те бяха последвани от други народни представители от БСП. Към тях се присъединиха и депутати от “Атака”.

Емил Христов, снимка: БГНЕС

“Защо те е страх?”, попита Свиленски председателстващия заседанието Емил Христов и заяви, че процедурата е вече опорочена. “Всеки разбира процедурата по различен начин. В правилника нещата са ясно изписани. Не сте прави”, отговори му още председателстващия пленарното заседание Емил Христов. Той посочи, че БСП възпрепятстват пленарното заседание и ги помоли да не го правят.

Георги Свиленски, снимка: БГНЕС

От страната на управляващите се чуха възгласи “Червени боклуци”, а от БСП се провикнаха с “Оставка”. Председателстващият заседанието Емил Христов заяви, че ще накаже някого и след това прекрати заседанието.

снимка: paragraph22.bg

Предложението на управляващите е минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 1 януари догодина до 30 юни да остане 219,43 лв., а от 1 юли до 31 декември – 250 лв. Десислав Чуколов от “Атака” припомни на бившите си партньори от ВМРО и НФСБ, че първоначално са обявили, че ще искат 300 лв. минимална пенсия. “Подкрепете сега тя да стане 300 лв.”, призова ги той. “Воля” също се обявиха за 300 лв. пенсия. БСП предлагат от 1 януари минималната пенсия да е 250 лв, а от 1 юли – 300 лв. ДПС поискаха от 1 януари до 31 декември догодина минималната пенсия да е 250 лв., но мнозинството го отхвърли. Рамадан Аталай предложи в зала от 1 януари цифрата да се замени с 500 лв.

снимка: flashnews.bg

Преди това депутатите определиха размерите на месечния осигурителен доход за 2020 г. “За” тях гласуваха 106 народни представители, “против” – 78 и “въздържали се” -20, с което те бяха приети. Текстовете предвиждат минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица през 2020 г. да е 610 лв. В Закона за бюджета на ДОО е заложено минималният месечен размер на осигурителния доход на земеделските стопани и тютюнопроизводители да бъде в размер на 420 лв. и максимален месечен размер за осигурителен доход – 3000 лв.

снимка: БГНЕС

От БСП предлагаха за самоосигуряващите и за земеделските стопани се да е 650 лв. Предложенията им обаче бяха отхвърлени. Социалистите искаха максималният осигурителен доход да бъде увеличен на 3900 лв. От ДПС бяха предложили минималният месечен размер за земеделските стопани и тютюнопроизводителите да бъде 400 лв.


Share Follow

Leave A Reply