Повече от 50 души от Сопот излязоха на протест тази сутрин заради т. нар. “превод” на романа “Под игото” на съвременен български език. Демонстрацията с плакати “Под игото е нашата история” и “Не редактирайте гения” се проведе пред къщата музей на Иван Вазов.

Паметникът на големия български писател Иван Вазов се намира в центъра на София, на ул. „Раковска”, в градинката пред църквата „Св. София”. Дело е на скулптора Иван Блажев, който го издига през 50-те години на миналия век. Иван Вазов е изобразен как държи в ръката си книга.

Музейните работници от Сопот – родното място на големия български писател, смятат, че е допустимо да има бележки за някои от думите, дали под линия, дали в скоби, защото наистина има думи, които са трудни за разбиране, но не трябва да се опростява миналото ни, то трябва да се разбира, защото, ако загубим езика си, ще изгубим и идентичността си като нация.

Снимка: flashnews.bg

Жителите на родния град на Вазов планират да направят подписка, която да изпратят в Министерството на образованието и науката и Министерството на културата, в която да изко заажат недоволството си от превода на романа “Под игото” на съвременен български език.

 


Share Follow

Leave A Reply