Отбелязваме 110 години от рождението на големия български поет Никола Вапцаров. Неговото творчество е предимно със социална и хуманна тематика. Единствената издадена приживе стихосбирка на Вапцаров, озаглавена „Моторни песни“, излиза през 1940 г. Превеждана е на редица езици.

снимка: списания ”Българка”

Вапцаров сътрудничи на нелегалната тогава Българска комунистическа партия и е активен антифашист. В резултат на политиката на Коминтерна и директивите на БКП е повлиян от идеите на македонизма. През 1942 г. е арестуван и осъден на смърт по силата на Закона за защита на държавата за организиране на подривна дейност срещу установения държавен ред по време на война. Посмъртно е амнистиран след 1944 г.

Часове преди смъртта си Вапцаров пише едно от най-лиричните български стихотворения- “Прощално”, което е посветено на жена му Бойка Вапцарова и е неговият завет към нея:

ПРОЩАЛНО
На жена ми

Понякога ще идвам във съня ти

като нечакан и неискан гостенин.

Не ме оставяй ти отвън на пътя —

вратите не залоствай.

Ще влезна тихо. Кротко ще приседна,

ще вперя поглед в мрака да те видя.

Когато се наситя да те гледам —

ще те целуна и ще си отида.

 

Днес името на Вапцаров носят организации, училища, читалища и много други.

снимка: прессекретарята на държавния глава

В негова памет в София има редица мероприятия. В музея “Никола Йонков Вапцаров” е подредена изложба с негови ръкописи и издания. Гостите ще видят и презентация със записи на преводачи и чуждестранни почитатели на Вапцаров. В университетската библиотека е подредена експозиция с предсмъртните писма на поета и може да се проследи нелекия му жизнен път.

Държавният глава Румен Радев поднесе цветя пред паметника на Никола Вапцаров. Събитията, посветени на 110-ата годишнина от рождението на Вапцаров, се провеждат под патронажа на президента. Пред паметника на твореца неговата племенница Мая Вапцарова почете паметта му със стих на поета

снимка: прессекретарята на държавния глава

снимка: прессекретарята на държавния глава

снимка: прессекретарята на държавния глава


Share Follow

Leave A Reply