България се прощава с великата Стоянка Мутафова. В петък на 97 години тя си отиде от този свят след дълъг престой в реанимацията на ВМА.

Хиляди хора се събраха пред Сатиричния театър на поклонението на голямата българска актриса Стоянка Мутафова, за да си вземат последно сбогом. Сред тях са кметът на София Йорданка Фандъкова, актьорите Любо Нейков, Калин Сърменов, Татяна Лолова, Христо Мутафчиев, певецът Васил Найденов и др.
Дъщерята на Стоянка Мутафова – Мария Грубешлиева беше придружена от мениджъра на великата актриса Евгени Боянов.

снимка: БГНЕС

„Стоянка е жива! Стоянка е театърът, тя е жизнелюбието и ние ще я обичаме, докато я има”, сподели Татяна Лолова.

снимка: БГНЕС

„Тя беше уникална жена. Учила и знаеща. Простачките обаче ги изиграваше идеално. Много обичаше публиката си. Не флиртуваше с публиката, но знаеше как да ѝ влезе под кожата”, отбеляза актьорът Славчо Пеев.

снимка: БГНЕС

“Не знам дали въобще мога да забравя един човек, който от ранното ми детство досега е раздавал усмивки”, каза председателят на Комисията по културата и медиите Вежди Рашидов.

Настоящият министър на културата Боил Банов пък подчерта, че Стоянка Мутафова “ни водеше в желанието за живот и желанието да се доказваш”. “Тъжно, много тъжно. Тъжен месец и въобще тъжна година”, добави той.

снимка: БГНЕС

“Стояна беше уникален пример за сила и мощ и за това по какъв начин човек трябва да живее”, каза актьорът Калин Сърменов.

“За мен това е най-важното и няма да спра да го повтарям, за да могат поколенията, които идват да знаят кое трябва да им бъде приоритет. Така ще създадем нови примери, които да ни водят, защото без такива примери и енергия, които да уважаваме, няма да имаме бъдеще”, посочи Сърменов.

“В последния ми разговор със Стоянка Мутафова, тя ми каза, че е добре и продължава. И аз и повярвах. Все пак това са 97 години. За съжаление, съболезнованията са към целия български народ, защото със Стоянка си отиде една голяма епоха”, каза актьорът Христо Мутафчиев.

Стоянка Мутафова
снимка: БГНЕС

Стоянка-Мария Константинова Мутафова е родена на 2 февруари 1922 г. в София. Дъщеря е на известния писател и драматург Константин Мутафов, който искал дъщеря му да стане археолог. Завършва класическа филология в Софийския университет “Климент Охридски”, но по-късно решава да кандидатства в Държавната театрална школа към Народния театър “Иван Вазов”, където обаче е скъсана заради писмо на баща ѝ до директора на театъра.

През 1947 г. тя получава диплом за професионална актриса, а между 1949 и 1956 г. е актриса в Народния театър. През 1956 г. става един от основателите на Държавния сатиричен театър „Алеко Константнов“, където преминава и основната част от кариерата ѝ.

снимка: kmeta.bg

Тя е била повече от 70 години на сцена, в над 100 театрални роли и над 30 в киното.

Едни от най-известните ѝ роли в театъра са в постановките „Космонавти“, „Госпожа стихийно бедствие“, „Магистратите също плачат“, „Квартет“, „Шедьовър“.

На големия екран е най-позната от филмите „Топло“, „Бялата стая“, „Специалист по всичко“, „Баш майсторът началник“. Играе Баба Цоцолана в телевизионния сериал „Патиланско царство“, а едно от последните ѝ участия в телевизионна продукция беше в сериала „Столичани в повече“.

На 8 февруари 2012 г. е представена биографичната ѝ книга “Една фурия на 90”, която Стоянка Мутафова пише в съавторство с драматурга Юрий Дачев. Дъщеря ѝ Мария Грубешлиева е автор на две биографични книги за актрисата. Първата е “Стоянка Мутафова: Госпожа Стихийно бедствие”, която е издадена през 2009 г., а втората – “Добър вечер, столетие мое!” – излиза през 2017 г.

За своята творческа дейност Стоянка Мутафова получава множество награди и отличия, сред които са орден “Кирил и Методий” първа степен, Наградата на Съюза на артистите в България за цялостно творчество, „Почетен гражданин на София“, орден „Стара планина“ първа степен, награда “Аскеер” за цялостно творчество, награда „Златен век“ на Министерството на културата и други.

“Госпожа Стихийно бедствие”, както я наричаха мнозина, бе една от най-възрастните активно играещи актриси в целия свят.


Share Follow

Leave A Reply