Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева е на посещение в Брюксел за участие в Съвета „Външни работи“ (СВнР). Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

снимка: БГНЕС

Сред въпросите, които външните министри от Европейския съюз (ЕС) ще дискутират, са отношенията между ЕС и Африка предвид предстоящата през 2020 г. Среща на върха между ЕС и Африканския съюз. Политиката към Африка е сред приоритетите на новата Европейска комисия. Отношенията с Африка ще бъдат обсъдени и на предстоящия на 12-13 декември Европейски съвет в Брюксел.
В дневния ред на заседанието на СВнР е и темата за защита правата на човека.

Този Съвет „Външни работи“ ще бъде първи за новия Върховен представител по въпросите на външните работи и политиката за сигурност Жозеп Борел. Очаква се в рамките на работен обяд на министрите той да представи своите приоритети в сферата на общата външна политика и политиката за сигурност.

Екатерина Захариева ще участва и в неформална работна закуска на външните министри от ЕС с министрите на външните работи на Република Северна Македония и на Република Албания.


Share Follow

Leave A Reply