Днес група народни представители от ГЕРБ ще внесат предложение за инкриминиране на горенето на отпадъци на открито. Причината за това е натрупването на фини прахови частици и замърсяване на въздуха в няколко града, сред които и в София. В столицата са регистрирани стойности, които са в пъти над нормата. Индексът на Европейската комисия определя въздуха като „много замърсен“.
По данни на Столична община 40% от замърсяването на въздуха се дължи на изгаряне на отпадъци и отопление на въглища и дърва.

снимка: БГНЕС

Мръсният въздух влияе за по-голяма честото на инфекциите. При хората, които имат белодробна болест е причина да получат обостряния, а асматиците да получат пристъпи, обясняват пулмолози. Според експерти причината за гъстия смог, който обхваща столицата ни в студените зимни дни, е свързан с така наречената температурна инверсия. Междувременно стана ясно, че  буферните паркинги ще са безплатни за гражданите, които оставят колите си и използват градски транспорт. Градът се намира в котловина, за която е характерна така наречената температурна инверсия. Явлението задържа топлия въздух високо в атмосферата, той от своя страна не позволява на фините прахови частици и коктейлът от газове да напуснат града и ги задържа в смог. Така на практика София попада под похлупката на мръсния въздух, докато не се появи вятър.

снимка: БГНЕС

Според директорът на НИМХ проф. Христомир Брънзов, каквото и да се направи – да спрем изобщо транспорта, да загасим всички печки в София, самият прах, който вече е натрупан в града, отново ще доведе до замърсяване на въздуха”


Share Follow

Leave A Reply