Начинът на реализация на идеите на правителството за конституционна реформа не се припокриват с моите, предполагам, и на много хора. Това каза президентът Румен Радев, в ефира на бТВ.

Относно решението на правителството да се открие ново звено за независим главен прокурор, който да разследва главния Радев коментира следното:

„Понеже тръгват в самото начало с предложение с нарушение на Закона за нормативните актове. Къде е общественото обсъждане, къде е оценката за въздействие? Освен, ако управляващите се мислят за непогрешими и за тях общественото мнение няма значение. Този въпрос и този проблем за ефективното разследване на главния прокурор, той се поставя от 10 г. И чак в залеза на своето управление господин Борисов решава изведнъж да даде предложение в типичен стил за 20 минути. Аз не искам да коментирам това предложение, защото вие знаете че президентът е в края на законотворческия процес. Когато дойде при мен вече гласуваният закон, тогава си давам своето мнение”, заяви президента Радев.

снимка: БГНЕС

Той подчерта, че с интерес ще следи дебатите в НС и подчерта, че за него е интересното какво мислят българските народни представители по този законопроект. “Ние вменяваме независимост на този нов прокурор, а по Конституция главният прокурор упражнява контрол, надзор за законност и методическо ръководство на всички прокурори”, каза радев, като подчерта, че Конституцията има върховенство над всички други закони. Той очерта, че е важно да се знае “какво е мнението на народните представители за това, че се въвежда една нова, мощна фигура, в някои отношения по-силна от главния прокурор, а я няма регламентирана в Конституцията”, както и дали те намират за нормално “прокурорската колегия, която се доминира до главния прокурор да предлага и да избира неговия надзорник, при положение, че главният прокурор също гласува за него”.

Президентът запита и ако този нов независим прокурор наруши закона, кой ще разследва него. “Може би пак главният прокурор? Проблемът е много по-дълбок и той няма да свърши с този законопроект. Неслучайно Венецианската комисия издаде препоръки за дълбоки промени, които да обхващат институционални промени, нови правила и най-вече еволюция на политическата култура. Явно това е непосилна задача в един вече презрял дебат“, каза още президентът Румен Радев.

 

снимка: ефира на бТВ

Той подчерта, че даже и ГЕРБ да не участват в консултациите за конституционни промени, които ще инициира, резултатът от дискусиите ще влезе в Народното събрание и там управляващите ще трябва да вземат отношение. „Там има много разумни хора и те приемат много от тези позиции, които споделям”, отбеляза Румен Радев.

“Аз ще се възползвам от правото си на чл. 154 от Конституцията, където пише че президентът има инициативата да внася предложения да промени само в един закон – това е Конституцията. Моята мотивация не е функция от намеренията на партиите. Те винаги са добре дошли, ако, разбира се, не смятат, че са партии на статуквото и няма къде да грешат. И както казах за тях общественото мнение няма значение. Мисля че там има много разумни хора и те приемат много тези позиции, които аз в момента споделям“, подчерта президентът.

снимка: бТВ

“Българите ще заживеят достойно, когато възпитат политиците си да живеят само от заплата”, изтъкна Радев, като подчерта, че трябва да се преосмисли ролята и мястото на българските институции “за преодоляване на колективната безотговорност и ерозията на държавността”. “За неутрализирането, за обезвреждането на паралелна власт, която действа зад фасадата на институциите”, посочи президента.

По думите му има няколко важни инструмента, за да се постигне това. “На първо място, това е непримиримостта на гражданите, които да изискват институциите да работят в тяхна полза, а не в полза на партии, бизнес кръгове и т.н. Вторият важен инструмент, това е свободата на медиите. Най-вече разследващите журналисти, които да разобличават корупцията. И третият най-важен инструмент – това е силен, независим съд, прокуратура и КПКОНПИ, които да отнемат незаконно придобито имущество, да запорират и много важно – да вкарват в затвора. Затова са важни тези промени, те са комплексни. Без тях ние няма как да въведем ред в държавата, да има законност, да има справедливост, да има свободна среда за бизнеса“, допълни още той.

снимка: informo.bg

”Ние сме изостанали толкова много от другите източноевропейски държави, с които имахме равен старт, че трябва да направим много повече”, заяви Радев. А за модернизираното на армията президентът отбеляза, че за него няма значение дали ще са изтребители на „Грипен”, „Юрофайтър” или F-16. ”Правителството погази открития честен конкурс за изтребителите”, посочи той.

снимка: www.lockheedmartin.com

Президентът посочи, че хората искат магистрала „Хемус“ и за това правителството на България е много закъсняло, но според него тя трябва да бъде направена в съответствие със законите и да гарантира прозрачност, конкурентност, обективност и качество.

“Когато без никакво обсъждане изведнъж се дават 1 милиард и 340 милиона, без санкция на парламента и се започва оттам нататък една много сложна верига. Тези пари се дават на АПИ, АПИ сключва договор „in-house. Това е напълно в рамките на закона, с „Автомагистрали“ също 100% държавно предприятие. Да, но то няма никакъв капацитет да строи магистрали. И оттук нататък става интересно – под каква форма „Автомагистрали“ се разплаща, с кого, и защо? Те не могат да сключват договори, те не могат да превъзлагат. И трябва от тези въпроси да се поинтересуваме – по какви критерии за качество, по какви критерии за избор. Същото е и с язовирите. Затова казвам конкурентност, прозрачност, отчетност, отговорност – това е пътят“, изтъкна президентът.

По повод шпионския скандал с Русия, Радев отбеляза: ”България трябва да защитава своя национален интерес и суверенитет, независимо каква е цената”. Той подчерта, че България не трябва да се съобразява със заплахите на президента Путин. “Правителството полага усилия, но някои неща трябва да се отчетат – това забавяне си има цена. Българите с нашите пари плащаме, за да може руският газ да стигне до Европа. Трябва да видим какъв е планът за изплащането и връщането на тези пари”, изтъкна президентът относно думите на Владимир Путин, че Бъ;гария се бави с “Турски поток” и може да помислят за други варианти.

Относно думите на премиера Борисов, че президентът харесва Иван Гешев, защото брат му е част от охранителните му и е върнал първия път указа за назначаването на главния прокурор само за да търси медийно внимание, Радев коментира, че полковник Георги Гешев, братът на прокурор Иван Гешев, много преди Иван Гешев да поеме Специализираната прокуратура и да бъде избран за главен прокурор, е бил назначен като охранител в екипа на президентството.

“Аз съм с отлични впечатления от него (Георги Гешев). Прекрасен професионалист и човек, но отдавна той не е част от моята пряка охрана”, каза Радев.

“А иначе прегръдките и целувките не са част от моя политически репертоар, за разлика от господин Борисов аз използвам други форми на общуване”, изтъкна президента.

Относно освобождаването на Сотир Цацаров като главен прокурор на Република България, Радев отбеляза:

“Ще изчакам процедурата. Утре има Пленум на ВСС, те са на ход. Тогава ще дойде при мен тяхното искане. Следвам процедурите и не искам предварително да казвам какво ще правя. Нека всеки си извърви пътя, всеки да си носи отговорността“.

 


Share Follow