Аз приемам тази стачка на автобусните превозвачи като опит за показване на проблемите, които трябва да бъдат решени. Това каза министърът на регионалното развитие Петя Аврамова пред журналисти в Народното събрание относно тол системата.

снимка:: www.eufunds.bg/bg

Тя подчерта, че категорично смята, че тол таксата не е проблем както за автобусните превозвачи, така и за всички тежкотоварни превози, които трябва да заплащат на база изминато разсотяние. “Обществото също потвърди с направеното от нас проучване, че подкрепя тази реформа и този модел на таксуване”, каза още Аврамова.

снимка: БНР

Според нея проблемите, които имат автобусните превозвачи са от друго естество. “Първо, нерегламентираните превози. Това е тема, по която трябва да се работи. Второто, което притеснява превозвачите са дългосрочните договори, които имат с общините. Там мое лично мнение е, че може да се помисли за промяна в Закона за обществените поръчки и възможност при такова форсмажорно обстоятелство, каквото е въвеждане на задължителна тол такса за автобусните превози, те да имат възможност за актуализация на тези дългосрочни договори”, каза още Аврамова.
Тя обърна внимание, че тарифите са намалени значително почти наполовина таксите за използване на републиканската пътна мрежа след диалог.

“До 1 март ще въведем тол системата. Смятам, че с общи усилия постепенно ще въведем и ще заработи нашата система за таксуване”, допълни още министърът.


Share Follow

Leave A Reply