Под засилен трафик, километрични задръствания по магистралите, множество ранни пътници, които се трупат по станциите на метрото преминава 9-ят ден на стачни действия във Франция. В Париж осем линии на метрото останаха напълно затворени, което е малко подобрение в сравнение с началото на седмицата. Една от 4-те линии на националната железопътна компания работи. От 5 декември синдикатите мобилизираха членската си маса срещу пенсионната реформа на президента Еманюел Макрон. Профсъюзите на железничарите казаха, че няма да отстъпят и нарушения на трафика ще има и по празниците.

снимка: БГНЕС

Синдикатите обвиняват Макрон, че иска да лиши работниците от трудно спечелени привилегии и застрашава качеството им на живот. Президентът твърди, че единна, базирана на точки, система ще бъде по-справедлива и ще стимулира хората за работят по-дълго.

снимка: БГНЕС

Френското общество се съпротивлява на еднократната мярка за вдигане на пенсионната възраст от сегашната 62. Една от алтернативите е ограничаване на привилегиите на онези, които спрат да работят преди навършването на 64 години и увеличи бонусите за онези, които работят по-дълго. Синдикатите планират нова национална стачка и протестни шествия на 17 декември.


Share Follow

Leave A Reply