“Подписал съм заповед за одит в Националната художествена академия (НХА), който най-вероятно ще констатира това, което получихме като неофициална информация, че средствата, които са за издръжка на обучението, в това число за възнаграждения, са използвани за плащания по договор за ремонти. Това е причината за недостига на средствата в НХА”, заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, попитан дали МОН може да помогне за изплащането на заплатите на преподавателите в НХА.

снимка: БНР

“За съжаление, нямаме възможност да дофинансираме висшето училище, тъй като финансираме всички висши училища по формула, нашите взаимоотношения са по-скоро като възложител – изпълнител, ако някой изпълнител остане без възможност да си плати заплатите, не можем да му предоставим повече средства”, каза министър Вълчев. “Ще видим колко е недостигът на средства и дали той може да бъде преодолян в рамките на месец-два. За съжаление, има и неплатени стипендии, това получихме като информация преди два месеца, тогава направихме проверка, а сега очевидно става въпрос за по-дълбок проблем”, коментира той.

снимка: iStock

Попитан защо средствата за заплати и за стипендии в НХА са използвани за строителството на новата сграда на художествената академия, министър Красимир Вълчев каза, че висшите училища са автономни, включително и финансово антономни. “Ректорът е този, който сам взема решение, не е длъжен да съгласува с никого, изцяло тяхно решение е. Не мога да го държа отговорен, не съм му работодател, академичната общност го е избрала и само тя може да го държи отговорен”, коментира ситуацията с недостига на средства за заплати и стипендии в НХА образователният министър.

снимка: БГНЕС

“Това, което мога да направя, е като имаме резултат от одита, да предоставя информацията на академичната общност. Надявам се ректорът да ми предостави пълна и вярна информация – за финансовото състояние и за причините за недостига на средства. Няма намаление на субсидията на НХА спрямо предходни години, няма нещо извънредно, което да се е случило и да води до такъв финансов проблем”, заяви министър Красимир Вълчев.

проф. Николай Драчев, снимка: Видка Атанасова, Дневник

Междувременно стана ясно, че проф. Николай Драчев е подал оставка като ректор на Националната художествена академия по време на днешното заседание на Академичния съвет, съобщиха от пресцентъра на висшето училище. “Тази оставка все пак трябва да бъде приета от Общото събрание, насрочени са избори за 15 януари, но в момента разсъждаваме върху различни възможности за излизане от тази кризисна ситуация. Имаше много тежко тричасово обсъждане, което в крайна сметка не изясни много нещата. Остават много повдигнати въпроси. Няма яснота в отговорите и затова мисля, че логично се стигна до тази ситуация”, заяви проф. Петър Цанев, член на съвета, пред БНР.


Share Follow

1 коментар

  1. Pingback: Проф. Велислав Минеков е новият ректор на Националната художествена академия

Leave A Reply