„Стряскаща е статистиката за работещите хора в страната – българите са работещи бедни. 1 милион и 600 хиляди българи работят на минималната работна заплата. Но в тази сума влизат осигуровките и данък общ доход. Така че гражданите получават реално около половината от заплатата си. Като видим огромния брой на хората с минимална заплата и колко реално получават, ще видим, че около 75 % от българите получават доходи, близко до прага на бедност”. Това заяви народният представител от “БСП за България” Надя Клисурска пред БСТВ, съобщиха от пресцентъра на партията. Тя изрази недоумение от позицията на работодателските организации, които са против увеличението на минималната заплата. Клисурска подчерта, че е нужно минималното възнаграждение да бъде много по-високо.

Народният представител коментира големите различия в стандарта на заплащане между столицата и голяма част от областните центрове в страната :„Средната работна заплата в София надвишава 1 700 лв., но в по-малките областни градове е около 800 лв. Това показва голяма разлика в развитието на градовете и изоставането на много от регионите в страната”. Тя допълни, че държавата трябва да намери механизъм, който да повиши доходите равнопоставено.

снимка: paragraph22.bg

„Сега беше моментът да се започне реформа на доходите. Тя можеше да помогне на всички работещи и активни хора, избрали да останат в България. ГЕРБ за пореден път не направиха бюджет, подобряващ живота на хората”, каза Надя Клисурска. Социалистът припомни, че управляващите са замразили всички социални плащания -майчинството през втората година, детските надбавки, както и социалните помощи. „От ГЕРБ отново направиха буфери в бюджета, за да може в края на годината да се натрупа изкуствено създаден излишък, който еднолично Борисов да харчи. Видяхме го по време и на местните, и на европейските избори”, обясни Клисурска.

„На всички ни стана ясно, че оставката на Бисер Петков, беше заради желанието му да бъдат увеличени доходите на социалните работници. От БСП предложихме заплатите на социалните работници да бъдат увеличени с 15% и това наше предложение беше прието. На следващия ден управляващите поискаха оставката на Бисер Петков”, заяви Надя Клисурска. Тя констатира, че управляващите не са могли да преглътнат този факт.


Share Follow

Leave A Reply