Лошо време, придружено от поройни дъждове, силни пориви на вятъра и необичайни за тези места застудявания сполетяха много райони в Италия. По решение на службата за гражданска отбрана е въведен червен код за опасно време в областите Кампания, Тоскана и Сардиния, съобщава БГНЕС.

снимка: БГНЕС

В Рим и Неапол днес са затворени училищата и детските градини, обществените паркове и гробищата. Кметът на столицата Вирджиния Раджи направи обръщение чрез социалните мрежи към съгражданите си с молба да ограничат максимално придвижването из града и по възможност да използват обществения транспорт. Подобен призив отправи и кметът на Неапол.

снимка: БГНЕС

От четвъртък в Рим и Милано действат градски оперативни центрове, чиито експерти следят за развитието на обстановката и предприемат спешни мерки по предотвратяване на негативните последствия от лошото време. Опасенията са, че пороите могат да доведат до повишаване нивото на подпочвените води и да предизвикат хидрогеоложки проблеми в редица райони. Най-голямо безпокойство у градските власти предизвиква опасността от падане на дървета, което в миналото е водело неведнъж до загуби на човешки живот и до сериозни проблеми в движението по пътищата.

снимка: БГНЕС

Допълнителни затруднения създава снеговалежът, към който са привикнали жителите на северните и планинските райони на Италия, но в централната и южната част на страната се възприемат като аномалия. Сняг заваля в петък в Милано и Торино. Прогнози за сняг има и във Флоренция.

снимка: БГНЕС

Синоптиците предупреждават за опасност от силен снеговалеж, придружен от ветрове в Алпите и близките до планината райони на Италия. Прогнозите са, че скоростта на вятъра може да надвиши 100 км/ч. Въведени са ограничения на движението по част от пътищата заради опасност от лавини.


Share Follow

Leave A Reply