„Една не малка част от колегите преди да станат лекари са били медицински сестри, включително и аз. Ние не сме от двете страни на бариерата, това е изкуствено създадено”. Така проф. д-р Иво Петров коментира напрежението между протестиращите медицински сестри и лекарите пред Нова телевизия. „Каузата е справедлива, но се изказват и парадоксални искания, които са неосъществими”.

снимка: БГНЕС

Според него „демонизирането на лошите лекари, които взимат много пари, е абсурд”. „Ако се върви по посока на конфронтация между различните участници в здравеоопазния процес, няма да ни е трудно да организираме една група във Facebook и да имаме палатков лагер на младите лекари, което би било доста негативен момент. Младите лекари в момента взимат доста ниски заплати. А ние им дължим нашето бъдеще. Бъдещето на здравеопазването се крепи на младите лекари”, смята проф. д-р Петров.

„Някои казват, че не е добре да се наливат средства в една система, в която има течове“, обясни още той. „В последните 1-2 години обаче има отрезвяване. Медицински одит прави проверки”. „Не трябва да се демонизира цялата система и да се казва – лекарите крадат”, заяви той.


Share Follow

Leave A Reply