Стотици перничани излязоха на гражданско шествие заради водната криза в града и околните села. Проявата бе организирана от инициативен комитет “Спаси Перник”, съобщава БТА. Шествието премина през центъра на града до площад “Кракра”, където бяха огласени исканията на хората. Сред тях са търсене на отговорност от виновните за водната криза в Перник, съд и присъди на всички ръководни длъжностни лица, довели града до тежката ситуация, спешен избор на нов управител на “ВиК”.

снимка: БГНЕС

Недоволните казаха “Не” на увеличаването на цената на водата. Те поискаха да се редуцират сметките за вода и да не се плаща като питейна, поради негодността й като такава в момента. Гражданите настояха също за присъединяването на алтернативни водоизточници за захранване на общината с вода, подмяна на водопреносната мрежа в града и безвъзмездна помощ от страна на държавата за справяне с кризата и преодоляване на негативните последици от нея. Беше предложено да има граждански контрол над средствата, които постъпват за справяне с кризата.

снимка: БГНЕС

Протестът не е свързан с никаква политическа сила, подчертаха недоволните. Те увериха, че ако след 6 януари не се вземат видими мерки, ще направят протест в столицата.

снимка: БГНЕС

Част от гражданите бяха с жълти светлоотразителни жилетки. Шествието на хората продължи до централния пернишки храм “Св.Иван Рилски”, където бе отслужен молебен за вода и спасение на перничани.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

 


Share Follow

Leave A Reply