Нидал Агафари е роден  в София през 1965 година. Наполовина e сириец – майка му е българка, а баща му е родом от Сирия от стар дамасчански род. Живял е и в двете страни. Автор и режисьор на студентското предаване „Ку-Ку“ (включително на скандално известното предаване за АЕЦ “Козлодуй”). Бивш делегиран продуцент на „Шоу и развлекателни програми“ в БНТ. Продуцент, съсценарист и режисьор на игралния филм „Ла донна е мобиле“. Продуцент и режисьор на телевизионните предавания „Наблюдател“ и „Анонси“. Нидал Алгафари е режисьор и на документалния филм „Сирия – история и легенди“. От юни 2002 г. до май 2004 г. е изпълнителен директор на БНТ. В момента Нидал Алгафари е един от най-популярните и продавани български писатели. Автор е на тетралогия, от която първата част – романа „Боже, защо господ лъже“ – е издадена през 2014 година в София. Втората част от тетралогията е със заглавие „Аллах, милост нямаш ли?“  и е издадена през 2015 г. Рано или късно“ е заглавието на новия роман на Нидал Алгафари, който е в два тома. 

Кой е генерал Касем Сюлеймани и защо убийството му от американския президент предизвика такъв отзвук в Близкия изток?

Не смятам, че Доналд Тръмп е убил Касем Сюлеймани. Той беше ликвидиран от ракета, носителя на дрона. Така че, ако обвиняваме в директно убийство Доналд Тръмп, ще могат да ни съдят в Щатите. Касем Сюлеймани е човекът, който е в дъното на конфликта в Сирия и дори когато започнаха преди години мирните демонстрации, негови снайперисти, ирански обучени бойци, стреляха по мирните демонстранти. Той е човекът, който направи безредица в Ливан, която в момента се случва. Той е човекът, който създаде големите проблеми в Йемен и войната, която започна. Той е човекът, който е виновен за безредиците, които се случиха в Ирак, но това са само военните операции. Той е човекът, който държи над 20 хиляди служители, негови подчинени, които са специални агенти. Това е човекът, който се опитва да разшири влиянието на Иран в Сирия, Ливан и Ирак. От него произлизат многото акции, които се създаваха в Сирия срещу демонстранти и срещу свободната армия. Може би на неговата душа тежат стотици хиляди сирийци. Така че той си го заслужава. И с последното нападение, което е в дъното на организацията му срещу американското посолство в Ирак.

Много лидери изразиха подобна позиция за случващото се в Близкия изток, но се заражда омраза на иранските граждани към САЩ. Това до какво може да доведе?

За съжаление, в Близкия изток, в Сирия и Иран, властват идеологии, а не демокрации, властват диктатори, а не демократи, хората са принудени да играят по това, което им се свири. Има много демонстранти, които имаше и в Сирия, хората ги изкарваха насила чрез служителите на държавната администрация, военни, полицаи, които бяха длъжни да скандират дадено нещо, и когато не излезеш, си понасяш последствията. Пропагандата в такива държави като Иран, Северна Корея, Сирия до такава степен се блъска в съзнанието на хората, че в един момент се промиват мозъци и те нямат никаква друга информация или информираност от където и да било, освен това, което казват техните лидери. Има хора, които искрено вярват, че Сюлеймани е много голям герой, като например в Ливан лидерът на “Хизб Аллах”, който навсякъде обикаляше и обясняваше как той е победител във всички хватки, които са водили с израелските войски. Министър- председателят на Израел  Ехут Олмерт  отговаряше „ да може би вие сте победители при всички случаи но аз се разхождам с внучката ми по крайбрежната улица докато вие като плъхове се криете в бункери“. До ден-днешен например никой не знае къде заседава и къде се намира този лидер на “Хизб Аллах”, иначе много може да говори с часове по телевизионните екрани, да заплашва САЩ и Израел, но това са само приказки. Много голяма част от хората са под влиянието на религията, традициите и обичаите, но това не означава, че цялото население е на едно мнение. Ако се върнете малко назад, ще видите, че между 3-4 ч. сутринта, след като беше отстранен Сюлеймани, съвсем без никой да подтиква, хората от Ирак излязоха да празнуват, да се радват, че най-сетне този човек с всичката тази омраза, която той беше посял в Ирак, накрая беше отстранен.

Без присъствието на Сюлеймани “Ислямска държава” можеше ли да бъде разгромена?

Аз не съм сигурен, че той има кой знае какво участие в това. “Ислямска държава” в Сирия и Ирак се създаде не от иракчаните и от сирийците. Тя се създаде от почти 10 хиляди руснаци, които дойдоха да се бият на територията на Сирия, те са от Чечня и Кавказ. Дойдоха над 15 хиляди французи, 10 хиляди англичани, 5 хиляди белгийци, за да се бият на територията на Сирия, уж защитавайки Исляма. Само че, като се замисли човек, ще види, че ако бяха по един или по двама, или по петима души, щяхме да кажем, че те са успели да се изсулят по някакъв начин, но в Русия, при тези служби за сигурност, над 10 хиляди души да успеят да преминат границите и да се пренесат в Сирия и да се бият уж за “Ислямска държава” или Ислямски халифат, е малко несериозно. Иран има проблем с тази така наречена “Ислямска държава”, защото те са 99% сунити, а Иран са шиити, едните са подкрепяни от Саудитска Арабия, които са врагове на Иран, а пък Сюлеймани е от другата страна, така че той за нищо не е спомогнал освен за допълнителното влияние на Иран в тези територии.

Смята ли се, че именно Сюлеймани е подкрепял “Ислямска държава” и е допринасял за тяхното развитие?

Не мога да кажа дали подкрепя или не ИД, но със сигурност знаете, че той е един от стратезите и хората, които помагат финансово на една организация, която в много държави се смята за терористична – това е “Хизб Аллах” в Ливан. Това са бойци, които влезнаха на територията на Сирия, които избиха не малко хора и мнозина видяха преди две години как бойците на “Хизб Аллах” качиха в рейсове и автобуси бойци на така наречената ИД и  ги охраняваха докато не се пренесоха до Идлиб.  Така че не мога да твърдя дали е бил “против” или “за” нещо. Той има стратегия, която външната политика на Иран се опитва да налага в Сирия и Ливан, като в Ливан я налага чрез организацията на “Хизб Аллах”, а в Сирия я налага чрез диктатора Башар ал Асад.

снимка: www.youtube.com

Възможно ли е САЩ да не са знаели, че Сюлеймани е в този район, и в момента да е станало грешка, както написа Георги Милков, или пък това е дълго обмислен ход?

Смятам, че напълно са били наясно с това, което правят. Изключително прецизно се е случило, защото, ако са искали да е хаотично, щяха да обстрелят самолета, в който са пътували, и да загинат двама-трима невинни. Но те не са искали така да стане, целенасочено са търсили тези хора, имали са информация, знаели се къде ще отседнат, изчакали се да излязат извън летището, за да няма допълнително жертви. Те са били много наясно кои хора са в колата.

Какви ще бъдат реакциите на Турция?

Аз не виждам кой знае какво да се е случило. В момента гледам колко сдържани са всички в изявленията си. Много ме интересуваше каква ще бъде позицията на Русия и на външното министерство на Русия и виждам, че те казват, “че не бива така да се прави, не е хубаво така, момчета” но до там, повече нищо няма да има. За мен това означава, че има някаква, да не казвам, “договорка”, но поне са си затворили очите. За да полети дрон или самолет от Катар до Ирак, със сигурност чрез специалните си сателити, които имат, и руснаците, и китайците, и европейците, и израелците, и американците са били напълно наясно какво може би се случва, или какво се готви да се случи. Освен това според мен е имало вътрешна информация и са знаели, че в този самолет ще бъде еди-кой си, кой ще го посрещне. Затова са изстреляни три ракети, а не една-единствена, за да бъдат унищожени и ликвидирани тези, които са с него. Те са достатъчно виновни за многото неща, които тепърва ще се случват в Ирак.

снимка: БГНЕС

Според Вас как ще се развие това, че Ирак гласува да се премахнат всички военни бази на нейна територия, а именно там са разположени базите на Франция, Турция, САЩ?

До нищо няма да доведе според мен, защото те са препоръчали на правителството да се оттегли от това споразумение, което го имат. Може да се види, че когато се е гласувало, е имало 120 човека, а само шиитските народни представители са 157. Тези, които би трябвало да са поддръжници на Иран, не са били в цялостния си състав тогава. По-скоро това е някаква реакция да се опитат да поуспокоят малко по- голямата част от населението на Ирак, което е шиитско, но нищо повече, защото оттеглянето на чуждите сили, които ги има в момента, дали за добро или за лошо са влезли преди време, сега по някакъв начин въдворяват държавност в Ирак.

снимка: БГНЕС

Ще се създаде ли независима кюрдска държава, която от дълго време се обещава от САЩ?

Аз искрено се надявам кюрдите да имат собствена държава – дали във вариант на федерална част от нещо или независима държава. Вероятно тези хора заслужават и е хубаво да имат тяхна държава, за да се спре веднъж завинаги още един конфликт, който тлее от стотици години. Кюрдите имат нужда от държава, в която да могат да говорят на езика си, да празнуват техните си празници, да имат тяхната книжнина, писменост и култура. Нищо няма да попречи – Ирак се разпада, Иран е на път да се разпадне, проблем остава в Турция как ще се разрешат нещата, но смятам, че голяма част от кюрдите, които биха искали, ще могат да отидат в така наречения Иракски Кюрдистан. Ще се намери начин да се успокоят малко страстите, иначе е нажежено много.

Как ще се отрази на международния петролен пазар?

Може би ще има проблем, ако Иран решат да отговорят по някакъв начин, и единственият такъв е, като ударят Саудитска Арабия, съмнявам се Иран да имат възможност да достигнат Съединените американски щати. Нямат нито финансова възможност, нито технологична, нито ресурса да го направят. Те имат възможност да покажат мускули върху територията, близка около тях, и това е Саудитска Арабия. Да направят някакви поражения, или да изстрелят ракети, както направиха преди време по петролните си находища. Саудитска Арабия най-вероятно ще отговорят, така че може да стане местен конфликт, който няма как да прерасне в глобална война, в която да се намесят Великите сили. Навсякъде се говори за Трета световна война, което според мен са пълни глупости. За да се случи такава война, трябва да е военен конфликт между САЩ и Русия, или между САЩ и Китай, или Китай и Русия, но тези държави са достатъчно мъдри, за да не стигнат до такава крайност.

снимка: БГНЕС

Какви ще бъдат последващите действия?

Иран са длъжни да направят нещо, може би тези от “Хизб Аллах” ще се опитат да обстрелят Израел, смятам, че Израел вече са свикнали на тези заигравания на “Хизб Аллах”. Министър-председателят на Израел ги е заплашил, че това ще им е последно, защото много дълго време ги търпяха, търпяха да живеят в страх хората от Северен Израел, може би този път няма да им се размине, ако направят нещо.

снимка: DarikNews

Какви могат да бъдат последствията за България?

За България смятам, че няма да има последствия освен за българските граждани, които са на територията на тези конфликтни места. Смятам, че външното министерство работи добре и биха могли да предпазят или помогнат на тези, които изпаднат в беда. Да се плашим от това, че ще има бежанци или че ще има някакъв конфликт на наша територия, смятам, че е абсурдно и невъзможно.


Share Follow

Leave A Reply