Украйна разглежда няколко възможни причини за самолетната катастрофа вчера в Иран. Това каза днес президентът Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс.

снимка: Getty Images

В телевизионно обръщение Зеленски призова хората да не правят спекулации, да не разпространяват манипулативни твърдения и конспиративни теории и да се въздържат от прибързани заключения. Той обяви днес, 9 януари, за ден на траур в Украйна.
Украинският президент съобщи, че ще говори по телефона с иранския си колега Хасан Рохани, за да бъде засилено сътрудничеството при разследването на катастрофата на украинския пътнически самолет на иранска територия.

снимка: twitter/flightradar24

Припомняме, че вчера рано сутринта “Боинг 737” на Украинските международни авиолинии се разби малко след като излетя от Техеран за Киев. Всички 176 човека на борда – 167 пътници и 9 членове на екипажа – загинаха при катастрофата. Жертвите са граждани на седем страни – 82 иранци, 63 канадци, 11 украинци, 10 шведи, четирима афганистанци и по трима германци и британци.
Източник от канадските служби за сигурност каза пред Ройтерс, че има доказателства, че един от двигателите на самолета е прегрял.
“Боинг 737” на Украинските международни авиолинии се разби броени часове след като Иран изстреля ракети по иракски бази, където се разположени американски военни. Това предизвика спекулации, че самолетът може да е бил ударен, отбелязва Ройтерс.
Пет източника от служби за сигурност – три американски и по един европейски и канадски – заявиха пред Ройтерс, че според първоначални оценки на западни разузнавателни агенции украинският “Боинг” е имал техническа неизправност и не е бил свален от ракета.


Share Follow

Leave A Reply