Сред възможните версии за причините за катастрофата на самолета на Международни авиолинии на Украйна се разглежда и възможността от това той да бил свален от руска ракета, изстреляна от зенитно-ракетна система „Тор“. Това заяви секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексей Данаилов в свое съобщение в социалната мрежа „Фейсбук“, пише киевското издание “Обозреватель“.

снимка: БГНЕС

По неговите думи, група от 45 украински ескперти, която е пристигнала в Иран в ранните часове на 9 януари, ще търси фрагменти от ракетата, която предполагаемо е ударила пътническия самолет.

Данаилов подчерта, че делегацията разговаря с компетентните органи на Иран, включително с техеранската Международна организация за гражданска авиация. Разглеждат се общо четири версии, за това каква може да е била причината за катастрофата.

снимка: ЕПА/БГНЕС

Първата възможност е самолетът да е бил ударен от ракета, изстреляна от зенитно-ракетна система за противовъздушна отбрана, в това число руска такава – „Тор“. Според Данаилов украинските органи са получили информация, че са били открити фрагменти от руска ракета в близост до мястото на инцидента.

Втората възможност е самолетът да се е сблъскал с безпилотен летателен апарат. Третата възможност е техническа неизправност, довела до взрив в двигателя на самолета. Последният вариант, който украинските органи разглеждат е експлозия вътре в самия самолет, която може да е била предизвикана от терористичен акт.

снимка: ЕПА/БГНЕС

Данаилов уточни, че в състава на комисията, която разследва трагедията, в която загинаха 176 души, има специалисти, които са участвали и в международното разследване на катастрофата на малайзийския самолет (полет МН-17), който се разби през 2014 г. в украинското въздушно пространство. Според информацията, която се появи тогава той е бил ударен от руска ракета „Бук“.

„Понастоящем нашата комисия се съгласува с иранските власти по въпроса за посещението на мястото на катастрофата и възнамерява да търси останки от руска зенитна ракета „Тор“, за която разбра от данни от интернет. Ние използваме всички резултати от разследването на самолета на Boeing, полет МН-17, за да установим истината за катастрофата на украинския самолет в Техеран“, твърди Данаилов.

снимка: ЕПА/БГНЕС

Той подчерта, че дипломатическите преговори с иранската страна дават надежда за сътрудничество между двете държави по всички въпроси, включително участието на Киев в дешифрирането на черната кутия на разбилия се самолет .

„Разследването за смъртта на украинските граждани се намира под личния контрол на президента на Украйна (Владимир Зеленски), и всички данни, които могат да бъдат публикувани, ще бъдат предоставени на украинското общество и на медиите“, обеща Данаилов.

снимка: twitter/flightradar24

Както по-рано стана ясно, самолетът Boeing 737-800 на „Международни авиолинии на Украйна“, на борда на който имаше 167 пътници и 9 души екипаж, се разби на 8 януари, малко след като излетя от летището в Техеран. Всички пътници, както и екипажа на самолета загинаха в катастрофата, включително 11 души с украинско гражданство. От авиокомпанията заявиха, че самолетът е успял да се изкачи на височина 2400 м преди да се разбие, което според тях означава, че вероятността от пилотска грешка е минимална. Възможно е той да е бил свален от иранските системи за противовъздушна отбрана, според неофициална информация.


Share Follow

Leave A Reply