Световната статистика показва, че всяка година милиони пациенти стават жертва на неправилна медицинска практика, а всеки 10-и получава увреждане при лечение в болница. Понятието „лекарска грешка“ се доказва трудно и не при всички случаи медиците са виновни за неуспешното лечение, смятат специалистите.

„В началото един лекар започва с огромното желание да има много пациенти, за да помогне на максимално много хора. Гради авторитет. В един момент, когато обществото чуе, че този лекар е сгрешил – се губи част от това доверие. Дори после да се окаже, че това не е така, подсъзнателно това нещо вече е загнездено“, заяви д-р Асен Меджидиев, председател на Столична колегия на БЛС.

снимка: pixabay

У нас официална статистика за смъртните случаи вследствие на лекарска немарливост все още няма. Според специалистите подобни случаи могат да се намалят чрез въвеждане на непрекъснато обучение на лекарите. „В много страни в ЕС това е поставено на много високо ниво. Те са задължени, ако съответният лекар е например директор на клиника, през годината той трябва да посети определен брой лекции и конгреси, за да запази мястото си. Ако не постигне това, ще го махнат от там. Тоест това е един непрекъснат натиск, който ги държи във възможно най-добрата форма“, отбелязва акад. проф. Владимир Овчаров.

снимка: medicalnews.bg

От правна гледна точка аспектите при съмнение за неблагоприятно лечение са три – гражданско, наказателно и административно, разяснява адвокат Иван Сотиров. „При гражданските дела пациентите претендират обезщетение в пари от лекаря или от болницата. Тази кръвнина не е изключена и от наказателните дела – това е втората форма на неблагоприятното лечение. Това е осъждане и т.нар. административнонаказателна отговорност е свързана със съставяне на актове и връчване на наказателни постановления и плащане на глоби, но тази глоба е свързана с плащане на държавата, а не с плащане на пациентите“, отбелязва той.

снимка: EPA/ADAM WARZAWA POLAND OUT

Българският лекарски съюз и Столичната колегия ще настояват да им бъде дадено право да налагат финансови санкции и дори да отнемат лекарски права – така както е в много от страните в Европейския съюз. Освен това от съсловната колегия заявиха, че ще поискат и въвеждане на правила за добра медицинска практика, описващи стъпка по стъпка какво да прави лекарят при диагностицирането на пациента.


Share Follow

Leave A Reply