Парламентът гласува оставката на Нено Димов и избра Емил Димитров-Ревизоро за нов министър на околната среда и водите. Това се случи на първото заседание на Народното събрание за 2020 г. От партия „Воля“ напуснаха пленарната зала по време на дебатите и гласуването. „Ние сме против принципа да се търси пост на някой наш човек, независимо дали е кадърен или не, вместо да се поставят най-подходящите хора. Колеги от ВМРО, най-добрият ви специалист в екоресора е в ареста, това говори много за подбора на кадрите“, заяви още депутатът от „Воля“ Пламен Христов. По време на разискванията БСП и ДПС се обявиха против избора на новия министър. От 207 гласували „за“ смяната на министъра гласуваха 111, а 96 бяха „против“.

снимка: БГНЕС

Нено Димов е деветият министър, който си отива от поста по време на мандата на третото правителство на премиера Бойко Борисов. Причина за поредните рокади в кабинета беше оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов, който в момента е в следствения арест с повдигнати обвинения за умишлена безстопанственост на язовир „Студена“. Според прокуратурата Димов е разрешавал водоподаването за промишлени нужди на предприятията „Стомана Индъстри“ и „Топлофикация“ – Перник, въпреки че е бил наясно, че нивото на водата в язовира намалява.

снимка: БГНЕС

На коалиционен съвет между ГЕРБ и „Обединени патриоти“ вчера Емил Димитров-Ревизоро беше официално предложен да поеме поста на министър на околната среда и водите. Основната задача на новия екоминистър ще бъде да се наеме с проверки на ВиК системата в цялата страна, въпреки че по думите на вицепремиера и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов това не е пряко негово задължение. Каракачанов посочи още, че не приема Нено Димов да се превръща в изкупителна жертва за водната криза в Перник. По думите на Каракачанов във ВиК системата има проблеми и допуснати грешки години назад. Самият Емил Димитров по-късно коментира пред журналисти, че желанията му са свързани с това да бъде избегнато напрежение и възприе себе си като човекът, който ще плати високата цена, за да бъде доизкаран успешно мандата на правителството.

снимка: БГНЕС

Емил Димитров е роден на 20 февруари 1962 г. в Перник. По професия е икономист, преподавател и юрист. От 1993 до 1999 година работи в Министерство на финансите. През 2001 г. бе назначен за директор на Агенция „Митници“. Досега Емил Димитров бе народен представител в 44-тото Народно събрание от „Обединени патриоти“.


Share Follow

Leave A Reply