“Без Договора за приятелство и добросъседство между България и Македония, който беше подписан от премиерите на двете държави Бойко Борисов и Зоран Заев на 1 август 2017 г., процесът на евроинтеграция на Скопие наистина би бил по-труден, както признават много анализатори”. Това заяви северномакедонският министър на външните работи Никола Димитров.

В него той коментира думите на еврокомисаря по политиката на добросъседство и преговорите Оливер Вархели за разширяването на Европейския съюз. При посещението си в Скопие Вархели каза, че интеграцията на страната в ЕС зависи от по-нататъшното прилагане на Договора от Преспа и Договора за добросъседство с България. В тази връзка Димитров коментира отношенията с България и могат ли да се очакват пречки от нейна страна за евроинтеграцията на Македония. „Този договор по някакъв начин регламентира механизма как да се решават въпросите и различията, че те ще бъдат разрешавани по приятелски начин“, каза ръководителят на македонската дипломация.


„България е член на ЕС, ние сме страна кандидат и искаме да започнем преговори за присъединяване, като наред с другото с този договор България по някакъв начин би трябвало да ни подкрепи в нашите стъпки към ЕС“, заяви Димитров. „Ако целта в крайна сметка е да бъдем истински приятели, трябва да има уважение към достойнството и идентичността на съседа чрез този процес“, добави той и припомни, че съществува смесена историческа комисия, която се занимава с въпросите на общото минало на двата народа.


Share Follow

Leave A Reply