Ще има ли осъден на високо ниво?

След последните разкрития около ареста на вече бившия министър на околната среда и водите нещата все повече клонят към затвор. Бихме казали със сигурност, ако това бе някоя държава в Западна Европа. Това е първият сериозен тест пред нашата съдебна система – дали е заслужила отпадането на мониторинга на Европейската комисия и дали реално има напредък в борбата с корупцията по високи нива в България. Целият този процес, колкото и да не си личи, се следи под лупа от европейските институции и с оглед неговото развитие ще се види доколко България е прогресирала в европейското си развитие.

Обвинението срещу Нено Димов разкри, че цената, на която “Стомана Перник” и ТЕЦ “Република” са купували вода, е 13 ст. за един кубичен метър, докато гражданите са плащали 2 лева за същото количество. Тази разлика е акумулирала загуба за държавата. Всичко това е ставало с одобрението на вече бившия министър. Спецпрокуратурата предостави и още доказателства за съзнателното участие на Нено Димов в кризата с водата в Перник. От материалите по делото се вижда, че той в качеството си на министър на околната среда и водите, е бил надлежно и редовно информиран за актуалното и прогнозно състояние на водния обем в язовира. Въпреки резкия спад на притока и бързото намаляване на водното количество в язовира, той е разрешавал разходване на вода за промишлени нужди в поисканите от предприятията обеми, макар те да са разполагали и с други водоизточници.

снимка: БГНЕС

Всичко това говори само за едно – престъпно безхаберие, умишлена безстопанственост и корупция на най-високо ниво с преки последици върху повече от 80 000 български граждани. Разкритията от последната седмица около ексминистъра ни карат да се зачудим ще видим ли най-после осъден с ефективна присъда министър в България? Дали това няма да е проблясъкът в тунела на корупцията, който всички граждани и Европейската комисия очакват от България? Възмездие и справедлив процес с ефективна присъда, който да покаже на всеки в тази държава, че наказание има и никой не е застрахован.

Граници на модерната българска политическа сатира

Още от времето на Алеко Константинов българите се славим с развито чувство за политически хумор и сатира. Тази тенденция продължава или се възражда и в ден-днешен в по-модерен вид. „Светът е оцелял, защото се е смял“ е казал друг наш велик сатирик Радой Ралин. Това се случва и в България в 21-ви век. Все по-модерни стават фотошоп колажите на снимки на наши известни политици със закачлив и комедиен привкус. В последните месеци имаме и български политик, който е рекордьор по колажи – Красимир Каракачанов.снимка: Фейсбук, Колажи и карикатури

Всичко започна преди година, когато интернет пространството се взриви след снимка на Каракачанов със синя каска, символ на мира, която събуди въображението на редица потребители за фотошоп колажи. Последваха колажите от пристигането на българската делегация в САЩ, когато Каракачанов бе хванат в крачка да слиза с твърде много багажи от самолета. Тогава дойде идеята за добавяне на торбичка от известен хранителен магазин в България, която очевидно ще преследва образа на министъра през цялата му кариера. При последното му посещение в Египет през тази седмица тенденцията продължи, в комбинация с интересното протоколно военно облекло, което бе избрал за посещението си.

снимка: Фейсбук, Колажи и карикатури

Когато всичко е в рамките на добрия тон и не накърнява чувствата на даден човек, колажите могат да се възприемат добре дори и от осмивания човек. В случая до този момент министърът на отбраната проявява чувство за хумор и е над нещата. В интервю по бТВ Каракачанов коментира комичните колажи:

„Аз се радвам, че социалните мрежи много се вълнуват. Само ги моля да не правят монтажи. Защото бяха направили един монтаж при слизането ми във Вашингтон, че слизам с плик от една марка супермаркети… Това го възприемам като закачка“, обясни Каракачанов.

Къде обаче стои границата зад всичката тази сатира и има ли такава? Правят ли разлика съвременните сатирици между забавна комедия и унизителни за човешкото достойнство подигравки? Редно е да има една граница на доброто възпитание и хумор, която не трябва да се прекрачва по никакъв повод. Тази граница не бива да унижава и комплексира по какъвто и да е начин никого, независимо от неговия служебен или социален статус.

Шах рокади в Русия

През тази седмица правителството на Русия изненадващо подаде оставка.Това обяви вече бившият премиер Дмитрий Медведев след обръщение на президента Владимир Путин пред Федералното събрание. Междувременно Путин благодари за работата на правителството на Медведев. Руският държавен глава съобщи за намерението си за създаването на позицията заместник-секретар на Съвета за сигурност и е предложил тази длъжност на верния си другар Медведев. По-късно Путин предложи на ръководителя на Федералната данъчна служба Михаил Мишустин да поеме поста на министър-председател.   

„По-голяма отговорност за съставяне на правителство трябва да е в ръцете на Думата – с гласуване тя да утвърждава, а не просто да съгласува кандидатури, посочени от президента“, Владимир Путин.

снимка: БГНЕС

Освен изненадващата рокада, очевидно по желание на президента, се стигна и до втора изненадваща и за някои нетипична идея. Владимир Путин поиска и промяна в конституцията, с която да се дадат повече правомощия на Думата за сметка на президента. Тези действия на руския президент, който е определян от мнозина като авторитарен, а от други иронично като цар, на пръв поглед изглеждат странни и нетипични. В сянката на тези сензационни промени обаче се крие и още една. Путин потвърди, че иска от конституцията да се премахне уговорката, че се забранява само избирането на президента за повече от два „последователни“ мандата.

снимка: БГНЕС

В това се крие и разковничето в действията на руския президент. Докато прожекторите са насочени към шах рокадите в правителството и привидно принизяващите ролята на президента в управлението конституционни промени, Владимир Путин ще извърши ход, с който ще гарантира доживотната си позиция на президентския стол в Кремъл. Рокада с топа, шах с пешката и накрая цар Путин отново печели в Москва.


Share Follow

Leave A Reply