ЕС на конференция за Либия в Берлин ще призове Съветът за сигурност на ООН активно да използва механизма на санкции срещу всички страни, които нарушават ембаргото на ООН за доставки на оръжие в Либия. Това заяви пред ТАСС в неделя дипломатически източник в Брюксел.

“ЕС настоява за стриктно спазване на оръжейното ембарго в Либия. На конференция в Берлин ЕС ще се застъпи за активното прилагане на санкции на ООН срещу всички страни, които нарушават това ембарго”, заяви дипломатът. “Намаляването на количеството оръжия в региона трябва да допринесе за военната декларация.”

снимка: Flashnews.bg

По-рано ЕС реагира остро на съобщението на Турция, че изпраща войски в Либия, за да подкрепи признатото от ООН Правителство на националното съгласие (ПНС). В изявление на външнополитическата служба на ЕС се подчертава, че това решение “само ще изостри конфронтацията в Либия”. Миналата година Турция сключи споразумение с ПНС за разграничаване на морското пространство в Източното Средиземноморие, въз основа на което възнамерява да участва в сондажни дейности за търсене на въглеводороди в спорни води в този регион. Действията на Турция са оспорвани от Кипър и Гърция, които имат подкрепата на Брюксел.


Share Follow

Leave A Reply