“Ще поискам информация за статута на разследването на инцидента с българин в Солун. Това каза министърът на правосъдието Данаил Кирилов по време на брифинг в Министерски съвет след среща при премиера Бойко Борисов във връзка с инцидента с убития българин в Солун. Група от 9 българи е присъствала на футболна среща между двата солунски клуба „Арис“ и ПАОК на 4 януари 2020 г. На 5 януари 2020 г. около 16,00 ч. българските граждани са се готвели за отпътуване, когато са били нападнати от около 20 души, привърженици на ПАОК, информираха днес от МВнР в София. При инцидента един от българските фенове получава удар в главата, след което е блъснат от движещ се автомобил. Въпреки усилията на лекарите в местната болница той е починал.

„На тази среща премиерът на Борисов ми разпореди като министър на правосъдието да задействам, да ангажирам всички международно-правни механизми във връзка с двустранното правно сътрудничество между България и Гърция, да уведомя гръцкия правосъден министър, да поискам информация за статута на разследването до настоящия момент и да предприема възможните двустранни споразумения и конвенционните режими и да се предприемат всички действия в посока установяване и ефективност на разследването в Гърция. За мен е важно, че на тази среща главният прокурор се ангажира да се образува досъдебно производство на специален отчет и в България“, каза Кирилов.

По думите му това означава, че голяма част от процесуалните действия ще бъдат извършени тук. „Те ще установят истината за деянието и загубата на българския ни гражданин, българския ни събрат. Смятам, че ще се получи своевременно бърза и адекватна защита и взаимопомощ по този случай“, допълни министърът. Говорителят на главния прокурор Сийка Милева обясни, че образуваното досъдебно производство под надзора на Софийска градска прокуратура ще бъде взето под надзора от Върховна касационна прокуратура.


Share Follow

Leave A Reply