На конференцията за Либия страните участнички обещаха да спазват оръжейното ембарго и да не се намесват във вътрешните работи на страната, с цел да се стигне до мир, отбелязва Франс прес, цитиран от БТА.
Въпреки това резултатите, постигнати на конференцията с участието на множество държавни глави, остават несигурни. Двете страни в либийския конфликт, премиерът на либийското правителство на националното съгласие Файез Сарадж и лидерът на Либийската национална армия маршал Халифа Хафтар, отказаха да се срещнат на конференцията, провеждаща се под егидата на ООН и останаха в различни стаи.

снимка: ЕПА/ БГНЕС

Освен това страните участнички в конференцията признават централната роля на ООН в подпомагането на политически процес с участието на всички участници в конфликта, отбелязва ТАСС. Участниците призоваха и да се гарантира сигурността на петролните обекти и инфраструктура и признават, че само Националната петролна корпорация е “единствената независима и законна петролна компания на Либия”, съгласно резолюциите на Съвета за сигурност на ООН от 2015 и 2018 година.
В заключителния документ се призовава за демобилизиране и разоръжаване на всички военизирани групи, или за включването им в държавните структури за сигурност, като решението ще се взема на индивидуална основа. Необходимо е създаването на единна либийска армия, която да се контролира от централна власт, съставена от цивилни.

снимка: ЕПА/ БГНЕС

Участниците в срещата призовават и за създаването на президентски съвет и правителство, представляващи всички либийски сили и одобрени от парламента. Съветът за сигурност на ООН, Африканският съюз, Арабската лига и ЕС трябва да противодействат на силите, които пречат на политическия процес, се казва в декларацията, като специално се подчертава, че е необходимо гарантирането на справедливо разпределение на държавните богатства и ресурси между различните региони на Либия, за да се отстрани основният източник на недоволство и разногласия.
Външните министри на страните от ЕС ще разгледат на заседание на Съвета на ЕС изпълнението на споразуменията за Либия, заяви върховния представител по въпросите на външната политика и сигурността Жозеп Борел. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш съобщи, че в най-скоро време в Женева ще се събере комисия по военните въпроси във формата “пет плюс пет”, в която ще участват страните в конфликта. Хафтар и Сарадж вече са назначили своите представители в нея, предаде ТАСС.

снимка: ЕПА/ БГНЕС

Всички страни в либийския конфликт се призовават и да спазват международните хуманитарни закони и човешките права, да защитават мирните граждани и гражданската инфраструктура, да позволяват достъпа на медици, хуманитарни служители и хуманитарна помощ, както и да вземат мерки за защита на принудените да напуснат домовете си, мигрантите, бежанците и затворниците. Подчертава се и необходимостта да бъде търсена отговорност на извършилите нарушения на международните закони, включително чрез безразборно използване на сила срещу мирни граждани и други нарушения на международните закони, отбелязва ДПА.
И руският външен министър Сергей Лавров, и германската канцлерка Ангела Меркел признаха вчера, че конференцията е била “малка стъпка напред”, но остава още много работа, преди да се стигне до мира, отбелязва АФП.

epa08141937 German Chancellor Angela Merkel (3d-L) speaks with Russian President Vladimir Putin (C) during the International Libya Conference in Berlin, Germany, 19 January 2020. By means of the ‘Berlin Process’, German government seeks to support the peace efforts of the United Nations (UN) to bring about an end to the conflict in Libya. Following the renewed outbreak of hostilities in April 2019, UN presented a plan to stop further military escalation and resume an intra-Libyan process of reconciliation. EPA/ALEXEI NIKOLSKY/SPUTNIK/KREMLIN POOL / POOL MANDATORY CREDIT

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш подчерта, че основното постижение на срещата вчера е, че лидерите на 11-те страни подчертават в съвместната декларация, че “няма военно решение на конфликта” в Либия. “Всички участници обещаха да се въздържат от намеси във въоръжения конфликт или във вътрешните работи на Либия”, добави той, определяйки това като едно изключително важно изявление, особено от страна на държави, които са по-тясно свързани с конфликта.
Над 280 мирни граждани и 2000 участници в бойните действия загинаха след подновяването на бойните действия в Либия през април 2019 г., а над 170 000 души бяха принудени да напуснат домовете си по данни на ООН. През последните месеци либийският конфликт заплашва да превърне страната в “една нова Сирия”, отбелязва АФП.
Смята се, че Русия, Египет и ОАЕ поддържат Хафтар в конфликта, а Сарадж се ползва с подкрепата на Турция, отбелязва ДПА.
Италианският премиер Джузепе Конте заяви, че Рим е удовлетворен от резултатите от конференцията и е готов да участва в международна мониторингова мисия, ако тя бъде одобрена от Съвета за сигурност на ООН.
Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо изрази надежда, че либийските петролни терминали ще се върнат към работа благодарение на конференцията в Берлин, предаде ТАСС. Поддръжници на Хафтар спряха вчера петролопровод, свързващ находищата “Ал Шарара” и “Ал Фил” в западната част на страната с пристанище Ал Завия, западно от Триполи, което може да доведе до значително съкращаване на петролния износ на страната, отбелязва Ройтерс.


Share Follow

Leave A Reply