Всяка година на практика се оказва, че за няколко месеца хора с увреждания остават без асистенти. Приемането на Закона за личната помощ имаше за цел да реши точно този проблем. Много бързо трябва да се търси решение в момента, защото не е справедливо спрямо тези хора да бъдат нарушавани техни основни права. Това каза омбудсманът Диана Ковачева в интервю за БНР.

Тя обясни, че това се случва, тъй като Националната програма по заетостта е изтекла, а също и постановлението, по което се получава финансиране, както и трудовите договори на личните асистенти.

снимка: iStock

„За съжаление тази година отново се случи същото, тъй като една част от хората бяха изключени от обхвата на личната помощ. Все пак в периода до 31 декември 2019 г. имаше програми, по които тази празнина в закона се запълваше. Още през лятото на миналата година Съветът за наблюдения на Конвенцията на ООН, който е председателстван от омбудсмана, изпрати препоръка до тогавашния социален министър, за да му напомни, че изтичат. Тогава беше удължен срокът, за да не останат хората с увреждания без асистенти. Очаквам от министъра на труда и социалната политика пред 23 януари преди Заседанието на Съвета за наблюдение да изпрати отговор с мерките, които са предприети, за да преценим какво правим оттук нататък“, добави още Ковачева.


Share Follow

Leave A Reply