Районната прокуратура започна проверка на Домовете за настаняване на възрастни и деца с физически и умствени увреждания и заболявания на територията на 13 общини в Пловдивска област. Това съобщи за „Фокус“ говорителят на Апелативната прокуратура. Проверката е възложена от районния прокурор на Пловдив Чавдар Грошев и ще се извършва съвместно от ОДМВР и от Регионална дирекция „Социално подпомагане“ – Пловдив. Проверката следва да изясни спазват ли се нормативните изисквания при осъществяване на дейността на домовете, подавани ли са сигнали за нарушения и какви са били резултатите от извършваните проверки, както и състоянието на материалната база.

Инспекцията ще се извърши на територията на общините Пловдив, Първомай, Родопи, Марица, Хисар, Съединение, Стамболийски, Раковски, Перущица, Куклен, Кричим, Калояново и Брезово. Указано е след приключването ѝ да бъде предоставена обобщена справка за всеки един от социални домове, като при установяване на данни за извършено престъпление от общ характер, прокуратурата ще вземе отношение.

снимка: www.pexels.com

Поводът за проверката на Районната прокуратура-Пловдив е постъпил доклад на наблюдаващия прокурор по образуваната на 20 януари 2020 г. преписка по чл. 137 от Наказателния кодекс – за злепоставяне и по чл. 143 от Наказателния кодекс – за упражняване на принуда спрямо болни в Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с деменция в гр. Пловдив. Срокът на проверката е едномесечен.


Share Follow

Leave A Reply