„Този вот на недоверие вече мина. Остана математическото преброяване на народните представители в парламента. По темите “вода”, “въздух” и “боклуци” БСП говори от 3 години. Имаме над 60 зададени въпроса в парламента по тези теми. Но управляващите ги няма. За тях не е проблем, че в Перник хората ще останат без вода – само и само да спечелят местните избори“, заяви зам.-председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски пред БНТ. „Когато заявихме, че внасяме вот на недоверие, изведнъж премиерът започна да работи, взе да събира министри и да отправя предложения – кой откъдето му подскаже. Министерството на екологията започна да приема наредби, свързани с боклуците, които години назад не бяха приемани. И най-накрая прокуратурата, виждайки това, което се случва, съвсем резонно започна проверки“, припомни Свиленски.

Социалистът подчерта, че проблемът не е само в Перник, криза се задава и в Шумен, Плевен, Ловеч, Сливен и в други областни и по-малки градове, които са на воден режим. „Кризата е национална. Ние предлагаме какво да се направи, което вие не сте направили за 10 години управление. 10 години ГЕРБ управлява България и няма кой да повярва, че някой друг е виновен за тази криза“, каза Георги Свиленски. Той коментира, че не вижда някой да иска да бъде управляван от правителството, довело го до тази ситуация. Той допълни, че Перник е бил обречен от това правителство. „ГЕРБ изхарчиха 3 милиарда за водния сектор, а намалиха водните загуби с 1%. Колко по 10 години още трябва да управляват, за да оправят водопреносната мрежа в България“, попита той.

снимка: БГНЕС

„Внесохме вот на недоверие в здравеопазването – смениха министъра, но проблемът остава. Направихме вот на недоверие в сферата на сигурността – тогавашният министър на вътрешните работи си тръгна. 9 министри бяха сменени, провалите следват един след друг. Сбъркан е моделът. Колкото и министри да смените – катастрофите ще предстоят, защото на върха стои човек, който не знае за какво е там и накъде води държавата“, заяви Свиленски.

снимка: БГНЕС

Попитан за създаването на ВиК холдинг от управляващите, народният представител отговори, че ако дружеството попадне в същите ръце, няма да има никакъв ефект от него. Той припомни, че преди 3 години е създадено дружество, в което са инвестирани 500 милиона лв. за ремонт на язовири. „Нито един язовир не беше ремонтиран. Сега е чудим какво да правим с язовир “Бели Искър“, за да не се компрометира язовирната стена и да се осигури вода за Перник. Управляващите да отговорят какво стана с тези 500 милиона лева“, каза социалистът. „Българските граждани разбраха кой е отговорен за тази криза. Не Нено Димов, не някой друг министър, отговорникът си има име – това е Бойко Борисов. Той управлява системите на страната, той слага министрите, той взима решенията“, завърши Георги Свиленски.


Share Follow

Leave A Reply