Маноил Манев е експерт по национална сигурност и народен представител от 43-тото и 44-тото Народно събрание от ГЕРБ. Член е на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в парламента.

На 20 януари партия ГЕРБ обяви, че ще внесе законодателни промени за по-тежки наказания на непълнолетни, извършили тежки престъпления. Повод за инициативата е жестокото убийство на 18-годишно момиче от 17-годишен в Галиче.

Смятате ли, че непълнолетни лица могат да носят отговорност при извършване на престъпления?

Разбира се, че могат да носят. Сега в Наказателния кодекс непълнолетните лица носят наказателна отговорност за извършените престъпления и тя не е лека. В много текстове на НК се предвижда това, особено в чл. 63 ясно е разписано каква наказателна отговорност носят, колко години и т.н.

снимка: БГНЕС

Какъв ще бъде начинът на доказване, че едно дете е разсъждавало като възрастен в такива моменти?

Не става въпрос за деца, а за непълнолетни лица, навършили 16 години. Нито в закона, нито някъде другаде става въпрос за деца. Непълнолетните лица са в две категории – от 14 до 16 години и от 16 до 18 години. За малолетните лица законът е предвидил, че те са ненаказателно отговорни. Нямаме намерение да се занимаваме с тях. Никое дете няма да бъде засегнато от промените.

За какъв тип престъпления ще се отнасят инициираните промени в закона от ГЕРБ?

Към момента идеята и това, което обсъждаме, е да бъдат за престъпления против личността – убийства, изнасилвания, блудства, тежки телесни повреди и т.н.

снимка: novini247.com

Във връзка със случая в Галиче смятате ли, че ако социалните служби са били реагирали навреме с адекватни мерки преди 10 години, когато момчето е напуснало училище, нямаше да се стигне сега до такава ситуация?

Смятам, че социалните служби е можело да реагират и след първата, и след втората присъда и къде ли не, но това не е смисълът на това, което дебатираме в момента и за което става въпрос. Никой с тези промени, които предлагаме, няма намерение да омаловажава или игнорира задълженията на социалните служби и социалните ангажименти. Но когато вече е налице извършено такова тежко престъпление от непълнолетно лице, навършило 16 години, няма как да няма наказателни мерки, които да бъдат профилактика за онези негови приятели, с които той ходи да пият бира и да стоят по заведенията, или употребяват наркотици. Те трябва да знаят, че също няма да им се размине, ако го направят това.

Акцентът в момента, който трябва да бъде поставен, е това да няма в българското законодателство предварително обещание към някого, че дори да е извършил убийство, неговата присъда ще бъде намалена, затова че той с един ден или седмица например не е навършил 18 години.

В какъв срок могат да влязат в сила новите промени в закона и ще засегнат ли те и случая в Галиче?

Не се обвързвам с никакви срокове, обещали сме, че те ще бъдат по най-бързия начин внесени, но ще бъдат първо консултирани с всички експерти, за да могат да бъдат действащи и работещи. Нямаме намерение да правим компромис нито с качеството на дебата и изчистването на текстовете, нито с времето. Ще направим такъв баланс, че да бъдат бързо внесени, но да бъдат добри и работещи текстове.

снимка: Прокуратурата на Република България

Напоследък се наблюдава практиката да се правят законодателни промени по конкретен случай (напр. убийството в Сотиря и сега в Галиче). Смятате ли, че това е правилното решение или законът поначало трябва да служи за предотвратяване на такива престъпления?

Няма нищо лошо, когато обществената ситуация, когато някакво престъпление или повод дават на обществото реакция да иска промяна, тя да се случи. Тезите “Не му е сега моментът” и “Прави се, защото го иска” не са най-добрите противостоящи на нашата идея. Когато настъпи нетърпимост в обществото, трябва да се реагира и законодателно. Когато има ситуация, престъпление, действие, случка, която показва, че моментът е настъпил, трябва да се вършат промени. Ако винаги говорим, че моментът не е подходящ, колко по-подходящ е този момент, ако няма извършено такова престъпление, но смятаме, че трябва да има промени? Тоест дошъл е моментът, трябва да се свърши. Дали има конкретно такова престъпление, което е повод, или няма, щом обществото иска да има такива промени, ние, законодателите, трябва да отреагираме на това.


Share Follow

Leave A Reply