„България трябва да отстоява категорично запазването на политиката на сближаване. Преводът на думата кохезията не е нищо друго освен висок стандарт на живот за всички европейски граждани. Разбира се, необходим е и по-сериозен контрол, който да спре разхищаването на европейските средства.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на дискусия, посветена на 20-годишния юбилей на Евроклуба към Българската търговско-промишлена палата, съобщиха от прессекретарята на държавния глава. Членове на Евроклуба – над 700, са експортно ориентирани фирми, работещи основно с Европейския съюз, представители на браншови и неправителствени организации, подкрепящи бизнеса, дипломати и политици, журналисти.

Вицепрезидентът изрази тревогата си от забавянето на приемането на следващия многогодишен бюджет на ЕС, а заложените в него средства ще определят и посоката на развитие на съюза. „Все още има разделение в Съвета между „приятелите на кохезията“ и „групата на пестеливите“, подчерта Илияна Йотова.

Вицепрезидентът заяви, че България изостава драстично по отношение на еврофондовете. Последната статистика сочи, че страната ни е усвоила за периода 2014-2020 г. едва 34% от евросредствата. „Дано да успее да навакса“, отбеляза Илияна Йотова.

В изказването си вицепрезидентът Йотова посочи, че несигурността пред европейския бизнес се подхранва и от предстоящото напускане на Великобритания. „Предвиденият преходен период до края на декември едва ли ще даде решения на всички въпроси, тежките преговори ще продължат и ще засилят несигурността“, подчерта Илияна Йотова. Вицепрезидентът настоя българската държава прецизно да изчисли възможните рискове след „Брекзит“ както пред правата на гражданите, така и пред икономическите и търговските отношения.

„Днес мечтите ни за ЕС и реалността се разминават, но е време 12 години след приемането си България да се държи като равноправен член, със своите права и отговорности“, заяви Илияна Йотова.

Илияна Йотова отбеляза, че в рамките на ЕС 36 млн. души имат работа благодарение на износа, в България от него зависят 22% от работните места. Вицепрезидентът изтъкна богатата биография на Евроклуба и поздрави за идеите и активната дейност неговия председател проф. Ингрид Шикова, председателя на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов, членовете и приятелите на инициативата.


Share Follow

Leave A Reply