“Към днешна дата имаме регистрирани пет огнища на африканска чума по свинете, като две са проблемните, тъй като те са в големи индустриални ферми и щетите са значителни”, каза пред БНТ министърът на земеделието Десислава Танева. Засегнатите свине са над 60 000. Едното огнище в момента е унищожено. Приключва унищожаването на второто. Има тенденции за увеличаване интензитета на заболяването в Европа и света. В 51 държави съществува този проблем. Над 25% от поголовието в света на домашната свиня е унищожено вследствие на заболяването.

Министър Танева каза, че решението е намиране на лекарство и ваксина. Работи се по такива разработки. Според нея единственото възможно нещо, което може да се направи, е превенция и биосигурност.

“Положителни проби от дива свиня са установени в 26 области на България от общо 28. Само в Кърджали и Хасково няма регистриран такъв случай на засегнати диви свине”, отбеляза Танева. Тя обясни, че хората могат да си отглеждат животни за лична консумация при определени условия. Всеки, който изхранва свине, следва да приема, че рискът от това да е заразен е огромен. Всичко е разписано в наредба на министерството.

снимка: Булфото

В Министерство на земеделието стопанисването на язовирите се извършва от държавната компания “Напоителни системи”. Министърът каза, че сред земеделската общност има притеснения предвид сушавата година. “Всички язовири, стопанисвани от “Напоителни системи”, са с обичайните или малко по-ниски нива. Ние можем да имаме осигурен поливен сезон за всички земеделски производители. Мениджмънтът на “Напоителни системи” няма намерение да променя цените”, увери министърът.


Share Follow

Leave A Reply