“Възложили сме изготвянето на доклад, в който да се заложат гаранции за това да няма риск за столицата, а и София да получи допълнителни гаранции и допълнителни инвестиции във ВиК системата си”, каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред бТВ.

„Искам задължително да има спирателен механизъм на резервоара в “Мало Бучино”, за да са спокойни софиянци и за да е ясно, че когато искаме, можем да спрем водата към Перник. Още тази година искам да започне ремонтът на стената на “Бели Искър”, за да се спазват ограниченията в обема на язовира, заложени заради лошото състояние на стената. Има много ясно предписание за обема, който трябва да бъде там – до 70% от язовира, за да са спокойни хората, че стената ще издържи“, добави Фандъкова. По думите ѝ „Софийска вода“ разполага с контролен център в Бистрица, който във всеки един момент контролира всеки литър вода във водопровода на София.

снимка: БГНЕС

“София е осигурена с вода за години напред – софиянци харчат около 12 милиона кубически метра на месец, в язовир “Искър” има достатъчно вода – около 450 млн. куб. м, а в язовир „Бели искър“ има около 9 милиона кубически литра вода. „Въпреки достатъчните обеми, спирателният кран е най-добрата осигуровка за спокойствието на София“, уточни кметът на София. Фандъкова е поискала да се свърже столицата с язовир “Огняново”, който не е на територията на Столична община. Според Фандъкова са получени гаранциите на държавата, че ще се свържат с него.

снимка: БНР

“Ползването на водопреносната система на столицата ще бъде възмездно – двата ВиК оператора ще подпишат споразумение, като цената на водата и за софиянци, и за перничани, няма да се повишава, увери отново Фандъкова. „Все пак за водата на Перник последната дума има КЕВР. Изграждането на връзката Мало Бучино – Перник ще бъде с държавно финансиране. София чрез концесионера си отговаря за връзките до границите на Столична община, а оттам нататък – областната управа, държавата и другите общини“, каза още тя.

Фандъкова отбеляза, че се очаква решението с всички прилежащи документи и проучвания за включването на Перник към водопреносната мрежа на столицата да се вземе следващата седмица на извънредно заседание на общинския съвет. “Чувам, че министрите вече работят по проекта, така че не смятам, че нашето решение ще предизвика забавяне на процесите”, допълни Фандъкова.

снимка: БГНЕС

Относно чистотата на въздуха столичният кмет коментира, че в реално време се наблюдава чистотата на въздуха. „Стратегически приоритети на Столичната община през 2020 г. са подобряване на градския транспорт, подмяна на печките на дърва и въглища, повече информираност на хората, повече миене на улиците и контрол върху горенето на отпадъци“, посочи Йорданка Фандъкова.


Share Follow

Leave A Reply