Хазарт, футбол и политика

През последната седмица една от емблемите на българския футбол- “Левски” бе въвлечен в неудобна ситуация. Отбора бе поставен между чука и наковалнята, а в случая между основния акционер на клуба Васил Божков и държавата. Стогодишният отбор се превърна неволно в заложник на корпоративните интереси и терзания на собственика на “Национална лотария” Божков. Неговото бизнес спокойствие бе нарушено от закон, предложен от депутата Валери Симеонов, с който хазартът да стане изцяло държавен, а лицензът на “Национална лотария” да приключи своето съществуване с мотив, че не е плащала данъци.

снимка: Левски ТВ

Къде идва Левски в целия скандал?

Софийският гранд бе въвлечен в скандала, след като 11 месеца след взимането на отбора Васил Божков пожела среща с феновете. На тази среща им бе обяснено, че няма как да се продължи с финансирането, ако един от най-печелившите бизнеси на Васил Божков бъде “фалиран” от Валери Симеонов и правителството. Също така, Божков намекна на феновете, че трябва да се срещнат с премиера и да го разубедят за недопускане на подобен закон. По този начин един от най-обичаните футболни клубове в България бе въвлечен в политически скандал. Божков постави пред феновете на отбора много ясни условия. Перефразирано те звучат по следния начин: “ако бизнеса ми го има и “Левски” ще го има, ако бизнеса ми го няма и “Левски” няма да го има”. Това остави запалянковците в една много неудобна ситуация.

„Не сме тук, за да защитаваме корпоративни, частни интереси, лицензи и не ни интересува Закона за хазарта. Това, което нас ни интересува, е единствено и само какво се случва с „Левски”, заяви Степан Хиндлиян, председател на Националния клуб на привържениците на Левски.

Васил Божков, освен че е един от най-богатите българи, се слави и като изключително интелигентен човек, който си премерва много добре думите и ходовете. Законът за хазарта не е вчерашно хрумване, а едногодишна идея в развитие. Възможно ли е първоначалната идея при поемането на финансирането на “Левски” от страна на г-н Божков да е била обвързана именно с този закон? Добре е феновете да се замислят, дали зад поемането на финансирането на отбора Божков всъщност не е целял да си осигури милионно лоби пред държавата, което да активизира при необходимост? За щастие фенските среди не реагираха импулсивно и първосигнално, нещо което е по-скоро изненадващо за ултраси. Истината е, че Левски ще го има, докато ги има и запалянковците. За Националната лотария на г-н Божков не сме толкова сигурни.

снимка: БГНЕС

Пореден вот на недоверие, пореден шум за нищо

Наближава краят на месец януари. Обичайно най-студеният в годината месец, всъщност изобщо не е студен през 2020 г. Сняг няма, дъжд няма, а България все повече заприличва на средиземноморска страна с мека зима. Климатичните промени, в съчетание с корупция и безстопанственост доведоха и до престъпната ситуация на водна криза в Перник.

снимка: Кристиян Райнов

Стигна се до момента, в който ще станем свидетели на поредния внесен вот на недоверие от страна на водещите опозиционни формации и бивши коалиционни партньори БСП и ДПС. Има ли обаче смисъл от него?

“Кризата не е природно бедствие, а управленско”, подчерта лидерът на БСП.

Донякъде е права. Кризата в Перник е управленско бедствие на ниво ВиК, на ниво местна власт и на ниво министерство на околната среда и водите. И като такова, съответните органи предприеха мерки. Имаме министър с оставка и в ареста, разследване и редица други оставки по етажите. Сега важното е правителството да вземе адекватните мерки, за да се реши проблема.

снимка: БГНЕС

На фона на това положение опозицията решава да “помогне” за справянето с проблема, като го политизира и като изведе оставката на кабинета като основен изход от кризата. Всичко това минава през един предварително обречен вот на недоверие, който няма да постигне нищо друго от това да се вдигне много шум за нищо, да се чуят изказванията на опозицията и да се загуби ценно време. През това време настоящият кмет на Перник Станислав Владимиров, който е от БСП, на няколко пъти помоли кризата да не се политизира. Е, явно ще си остане с молбите.

Довиждане Британия 

Председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен подписаха споразумението за оттеглянето на Великобритания от ЕС. Британската кралица Елизабет Втора също одобри законопроекта за излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз, с което документът придоби силата на закон. Великобритания е готова да излезе от Евросъюза на 31 януари. С тези решителни стъпки изглежда, че най-после ще станем свидетели на дългоочакваното напускане на Обединеното кралство от ЕС.

 

Доживяхме, както се казва! Разводът най-после ще е факт и светът ще има възможността да види както очаква Европа и Великобритания след раздялата. Има ли живот за Великобритания след ЕС? Има ли живот за Европа без Великобритания? Ще бъде ли стисната силно Великобритания в прегръдката на Големият американски брат, или ще се опитва кралството да връща поостарялата си слава на световен хегемон? Все въпроси, чиито отговори очакваме вече 3 години.

Едно е ясно. Основни потърпевши от това ще са хората. Обикновените хора, които искат да пътуват и работят свободно. Обикновените хора, които не се интересуват от политически игри. Сякаш големият губещ от цялата работа ще бъдат именно гражданите на Великобритания. Да затвориш страната си към най-близките си търговски и политически партньори неминуемо ще доведе до срив в икономиката, отлив от инвестиции, обезценяване на паунда и много нови главоболия за Борис Джонсън и компания. Амбициите за величие и превъзходство могат да изиграят лоша шега за островитяните и те да се превърнат от Великобритания в просто Британия.

 


Share Follow

Leave A Reply